Catetere și sonde urinare (retenție urinară)
Funcționarea vezicii urinare este foarte complexă, fiind implicate mai multe formațiuni anatomice (sistemul nervos, mușchii peretelui vezicii urinare, uretra în sine, mușchii, nervii și țesutul conjunctiv al planșeului pelvin etc.).
În cazul unor procese patologice, care vizează aceste structuri, pot să apară tulburări ale activității vezicii urinare care se pot manifesta sub forma unor disfuncții de stocare sau de eliminare a urinei.
Compania OrtoProfil vine în sprijinul dumneavoastră cu o gamă complexă de dispozitive medicale pentru tratarea incontinenței și a retenției urinare, dispozitive aparținând unor branduri renumite pe acest segment medical (BD Bard, USA – lider mondial; Neomedic International, Spania etc.).
Retenția urinară reprezintă incapacitatea fizică de golire a vezicii urinare. Retenția urinară poate fi acută, dar se poate și croniciza.
Principalele cauze ale retenției urinare sunt:
Cauze neurologice:
– Diabetul;
– Vezica neurogenă;
– Boli infecțioase și inflamatorii ale creierului sau ale măduvei spinării;
– Leziuni ale creierului sau ale măduvei spinării;
– Scleroza;
– Boala Parkinson;
– Leziunile sau traumatismele pelviene;
– Accidentele vasculare cerebrale;
– Nașterea pe cale vaginală.
Cauze obstructive:
– Calculi vezicali;
– Hipertrofia benignă de prostată;
– Anumite afecțiuni neoplazice;
– Constipația sau impactarea fecală care comprimă uretra până când este complet închisă;
– Cistocelul;
– Corpii străini;
– Rectocelul;
– Strictura uretrală (îngustare a uretrei datorată de obicei țesutului cicatricial);
– Prolapsul uterin.
Infecții sau inflamații:
– Cistita;
– Prostatita;
– Bolile cu transmitere sexuală;
– Uretrita;
– Infecțiile tractului urinar;
– Infecțiile vaginale.
Cauze farmacologice
– Medicamente care afectează funcția de evacuare a vezicii.
Cateterele urinare și sondele urinare sunt dispozitive medicale care ajută la drenarea vezicii urinare.
Cateterizarea/autocateterizarea intermitentă este o procedură simplă și modernă prin care se evacuează urina din vezica urinară. În fiecare zi, pe plan mondial, milioane de oamenii, de toate vârstele, practică această procedură medicală. Drenarea vezicii urinare se poate efectua acasă, la serviciu sau în timpul călătoriilor, fără restricționarea vieții active. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cel mai bine cu privire la această procedură. Ghidul OrtoProfil pentru cateterizare intermitentă explică metoda cateterizării intermitente, dar acesta nu înlocuiește sau substituie informațiile și instrucțiunile primite de dumneavoastră de la medicul specialist. Ghidul reprezintă o completare cu informații suplimentare care să vă ajute în procesul de învățare a acestei proceduri.