CE ESTE TERAPIA SCHROTH
Terapia Schroth este abordarea terapeutică tridimensională a scoliozei și a fost concepută de Katharina Schroth la începutul anilor 1900. Prin creativitate, gândire metodică și prin muncă a încercat să-și îndrepte scolioza, punând foarte mare accent pe respirație și contracție musculară.
În 80 % dintre cazuri, cauza apariției scoliozei nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioză idiopatică. Scolioza apare de obicei în copilărie sau adolescență și este asociată factorilor genetici, adesea fiind o afecțiune familială.
Statistic, scolioza predomină la adolescenții de sex feminin, iar scoliozele severe apar în proporție de 10:1 ( fete vs băieți).
La adulți, scolioza poate apărea ca urmare a modificărilor coloanei, determinate de procese degenerative. Aceste procese degenerative pot fi cauzate de osteoartrite, osteoporoză etc.
Avantajele Terapiei Schroth sunt:
Eficiență rapidă a terapiei, vizibilă în doar câteva săptămâni;
Învățarea relativ rapidă a metodei;
Obiectivele Terapiei Schroth pentru tratarea scoliozei:
• Reducerea gradului de scolioză (unghiul Cobb), respectiv încetinirea sau stoparea progresării acestuia până la maturitatea osoasă;
• Dezvoltarea și stabilizarea senzației de postură corectivă;
• Creșterea capacității cardio-pulmonare;
• Ameliorarea durerii;
• Prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (mușchi, articulații, zone intervertebrale);
• Îmbunătățirea stării psihice și a aspectului estetic.
Indicații
• Tratamentul conservator al scoliozelor;
• Boala Scheuermann;
• În atitudini posturale disfuncționale;
• Tulburări de statică ale coloanei vertebrale cauzate de procese degenerative.
Detalii
Înainte de a iniția terapia, este necesară evaluarea și diagnosticarea tipului de curbură scoliotică!
Măsurarea gradului în scolioză se face prin mai multe metode, însă cea mai acceptată este metoda Cobb.
Acest tip de tratament constă într-un program personalizat, fiind stabilit în urma unui control la un specialist. Personalizarea terapiei se face în funcție de vârsta copilului, capacitatea de rezistență la efort, severitatea afecțiunii, gradul de cooperare al copilului și alte afecțiuni prezente.
Programul kinetic constă în exerciții de îndreptare a coloanei vertebrale prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea și stretchingul musculaturii în poziția maximă corectivă.
Acest tip de gimnastică medicală este recomandată de la vârsta de 7-8 ani, maturitatea intelectuală fiind foarte importantă în ceea ce privește conștientizarea tehnicilor terapeutice. Prin această terapie se poate corecta sau chiar stopa evoluția deviației până la finalizarea perioadei de creștere.
Terapia Schroth este o terapie de lungă durată. Aceasta implică în primele luni executarea exercițiilor sub asistența kinetoterapeutului, de două sau trei ori pe săptămână, urmând ca apoi pacientul să lucreze zilnic, acasă, pentru cel puțin o oră pe zi.
În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o curbură scoliotică mai mare de 20 de grade, terapia Schroth trebuie asociată cu purtarea obligatorie a corsetului special (corset Cheneau – corset pe măsură individuală). Corsetul Cheneau poate fi confecționat pe baza unui mulaj special în cadrul atelierelor OrtoProfil. Experiența de peste 25 de ani a specialiștilor OrtoProfil reprezintă garanția calității acestor dispozitive medicale.
Corsetul Cheneau este corsetul utilizat cu predilecție pentru tratamentul scoliozei. Tehnica materialului permite adaptarea la forma și structura scheletică a pacientului și a scoliozei, precum și adaptarea la evoluția morfologică în timpul creșterii pacientului.
Adolescența este perioada în care scoliozele prezintă cel mai mare risc evolutiv. Corsetul are rol corectiv, asigurând un rol de tutore pentru coloana vertebrală, astfel încât la sfârșitul perioadei de tratament unghiul Cobb să se reducă.
Efectuarea exercițiilor cu ajutorul kinetoterapeutului are ca scop discutarea și eliminarea erorilor observate pe parcursul exercițiilor, examinarea succesului și a eventualelor nereușite, precum și motivarea continuă a pacientului.
Programul kinetoterapeutic este recomandat să se desfășoare într-o sală de recuperare dotată corespunzător, fapt care permite o creștere a șanselor de reușită terapeutică.