Cseke Katalin

Bună ziua!

Sunt Cseke Katalin din Oradea, am 63 de ani și o dublă amputație de membru inferior.

Povestea mea începe cu faptul că niciodată n-aş fi crezut că voi ajunge aici. Am diabet de la vârsta de 30 de ani, deci de 33 de ani. Acum 3 ani, mi s-a format o bătătură la călcâi, o bătătură banală, dar care nu se mai vindeca. Am făcut tratamente lungi, dar nimic. Mai mult, situaţia s-a agravat. Începea să devină clar că voi fi operată. După 32 de ani de diabet, am ajuns să mi se facă prima amputaţie de degete, după care au urmat altele. După operație, însă, rănile nu s-au vindecat. Am stat luni în şir la spital. Piciorul stâng mi s-a infectat şi era necesară o altă intervenţie chirurgicală. Într-un final, am rămas cu o amputaţie de gambă la piciorul stâng şi una de coapsă la piciorul drept.

La început, nici nu aveam încă protezele când am încercat să mă descurc cu treburile casnice. Pur şi simplu simţeam nevoia să fac ceva. Înainte eram o persoană foarte activă şi niciodată nu suportam să stau într-un loc. Dar în scaunul cu rotile trebuia să redescopăr totul. Nimeni nu-şi poate imagina cât de grele pot fi unele lucruri banale, cum ar fi gătitul sau ştersul pe jos, când nu ai picioare şi eşti legat de scaun. Fiecare mişcare şi tactică trebuia reînvăţată. S-a întâmplat chiar să mă răstorn cu scaunul cu rotile.

Încă de la spital am auzit de OrtoProfil, deoarece acolo erau mai multe persoane cu probleme similare. Îndată ce am primit aprobarea protezelor de la CAS, am contactat firma. Aşa am ajuns la tehnicianul ortoped Robert, care cred că a fost trimis de Dumnezeu. Robert a fost suportul meu psihic şi fizic. I-am şi spus: „Am o fiică, iar acum tu eşti băiatul meu”.

După operație, îmi doream din tot sufletul să pot merge din nou. Urmând sfaturile lui Robert, în prima fază am umblat doar prin casă, în intervale mici, fără să mă obosesc prea tare. După care, am ieşit pe scara blocului şi aşa mai departe; am coborât două, trei trepte, pe urmă jumătate de etaj şi tot aşa.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă personele care se află într-o situație asemănătoare cu a mea este să se decidă clar: „Voi umbla din nou!”. Iar acesta este începutul!

Program special!

Luni, 24 iunie 2024, atât la Sediul Central, cât și la punctele de lucru din țară, nu vom avea program de lucru cu publicul.

Revenim la program normal începând cu data de 25 iunie 2024.

Vă mulțumim pentru înțelegere!