Terapia prin compresie

Prevenție și terapie

Tratamentul cicatricilor
și arsurilor

Terapia prin compresie este folosită în tratamentul cicatricilor, de foarte mulți ani, la nivel mondial. Această terapie poate fi utilizată cu scop preventiv și terapeutic, fiind eficientă în următoarele indicații:

– Tratamentul cicatrizării arsurilor termice, chimice și electrice, hipertrofice, cheloide, rănilor traumatice ori chirurgicale;

– Prevenirea complicațiilor funcționale sau inestetice ale cicatrizării rănilor;

– Chirurgia plastică reconstructivă.

Terapia prin compresie a cicatricilor constă în aplicarea unor articole compresive, care exercită presiune constantă pe suprafața cicatricii hipertrofice, imature, reducând progresiv dimensiunea acesteia. Aplicarea dispozitivelor medicale compresive Cicatrex previne structurarea anarhică a fibrelor de colagen, ajutând la organizarea lineară, caracteristică cicatricii adulte.

Compania OrtoProfil oferă soluția optimă pentru vindecarea cicatricilor prin gama CICATREX® Thuasne (Franța). Caracteristicile speciale ale materialelor CICATREX® conferă eficiență și complianță terapeutică crescută (aplicare și îndepărtare cu ușurință, fără restricționarea semnificativă a mișcării).

Terapia prin compresie este folosită în tratamentul cicatricilor, de foarte mulți ani, la nivel mondial.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este necesară monitorizarea pacientului de către specialistul OrtoProfil.

Durata tratamentului

Durata tratamentului compresiv este variată – durata optimă este de până la 2 ani. Specialiștii Thuasne recomandă aplicarea cât mai repede posibil (din momentul epitelizării rănii, în cursul următorilor 2-3 ani – aceasta este perioada estimativă pentru formarea cicatricei), pe o perioadă aproximativă de 1 sau 2 ani.

Tipuri de cicatrici și caracteristicile lor

– Cicatrice imatură – cicatrice de un roșu deschis.

– Cicatrice matură – cicatrice densă, plată, de culoare deschisă.

– Cicatrice hipertrofică difuză.

– Cheloid de dimensiuni mici – proeminent deasupra suprafeței pielii.

– Cicatrice cheloide mari – proeminează mai mult de 0,5 cm deasupra suprafeței pielii.

Arsurile sunt clasificate în funcție de adâncime

Gradul I – afectează straturile superficiale ale epidermului. Simptomele principale sunt roșeața, sensibilitatea și durerea. Rana se vindecă fără complicații și nu rămân cicatrici.

Gradul II A – afectează întregul strat epidermic și dermul superficial (papilar). Produc vezicule cu lichid, roșii și foarte dureroase. În urma arsurilor de gradul II, rămân urme de roșeață și câteodată cicatrici.

Gradul II B – epidermul și dermul adânc (reticular) sunt distruse. În acest tip de arsură se observă formarea necrozei. Rănile sunt foarte dureroase, fără vezicule, de culoare roz, gri, roșie-cărămizie sau chiar neagră. Pot cauza cicatrici hipertrofice.

Gradul III – se extind pe întreg dermul. Rănile sunt, în mod obișnuit, de culoare maro, galbenă-deschisă sau roșie. Rămân cicatrici și pot cauza chiar și amputația segmentului afectat.

Gradul IV – se extind pe toate straturile pielii, în grăsimea de sub ea, mușchi, tendoane, oase și încheieturi.

Nivelele de compresie

Îmbrăcămintea compresivă are un nivel de presiune (milimetri pe coloana de mercur – mm/Hg), precis definit, exercitat asupra corpului pacientului. Eficiența terapiei este influențată de alegerea nivelului de compresie corespunzător (presiunea mică nu va avea niciun efect, în timp ce presiunea mai mare poate avea efecte secundare neplăcute), în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii.

Complicațiile pot fi minore, cum ar fi roșeața, abraziunea stratului superior al pielii, însă se pot agrava, ajungând la vezicule cu lichid sau escare. Aceste efecte secundare apărute în urma alegerii greșite a nivelului compresiv pot scădea complianța terapeutică, determinând pacientul să renunțe la terapia compresivă.

Compania OrtoProfil este alături de pacienții care necesită tratamentul compresiv al cicatricilor

Prin specialiștii noștri din cele 43 de filiale prezente la nivel național și inaugurate în reședințele de județ. Sistemul compresiv CICATREX® Thuasne (Franța) este soluția optimă pentru vindecarea cicatricilor, fiind disponibil în serie sau putând fi executat pe măsură individuală. Culorile și textura materialului pot varia în funcție de linia Cicatrex aleasă: Nature, Filifine, Skin.