Îmbunătățirea calității vieții pacienților stomizați, o provocare continuă pentru specialiștii din domeniul stomaterapiei

A IX-a Conferință Națională Inovație în Stomaterapie

Îmbunătățirea calității vieții pacienților stomizați, o provocare continuă pentru specialiștii din domeniul stomaterapiei

Cea de a IX-a Conferință Națională Inovație în Stomaterapie „Îmbunătățirea calității vieții pacienților stomizați, o provocare continuă pentru specialiștii din domeniul stomaterapiei”, care s-a desfășurat la Sovata, în perioada 17-20 octombrie 2019, a oferit ocazia unui număr de peste 200 de cadre medicale implicate în îngrijirea pacienților cu stome digestive și urinare să afle noutățile din domeniul stomaterapiei. Sesiunile științifice au reunit lucrări cu teme actuale privind managementul corect al pacientului stomizat și au fost susținute de 20 de lectori din țară și din străinătate.

Conferința a fost organizată de către Health Events în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș și a avut ca sponsor principal compania OrtoProfil, care nu este doar un furnizor de produse medicale în domeniul stomaterapiei, ci și un partener care începând cu anul 1996 s-a implicat activ în educația personalului medico-sanitar, prin organizarea de cursuri și sprijinirea de evenimente medicale în cadrul cărora au fost prezentate cele mai noi informații în ceea ce privește stomaterapia din țări în care această competență este recunoscută.

„Putem spune că personalul medical care a asistat la această conferință poate să gestioneze corect stomele digestive și urinare, asigurând un management performant, complet și complex la nivelul standardelor Uniunii Europene. Ne dorim, în continuare, să sprijinim aceste evenimente medicale, astfel încât, împreună, să putem contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților stomizați. Dorim să ne implicăm activ, alături de asistentele medicale în demersul obținerii competenței profesionale de stomaterapeut (cunoștințe, abilități și atitudini), necesară pentru a oferi o îngrijire adecvată acestei categorii de pacienți”, a declarat dr. Adriana Bokor, Director Medical OrtoProfil.

Un alt aspect care s-a dezbătut în cadrul Conferinței este necesitatea constituirii unei comisii interdisciplinare constituită din chirurg, stomaterapeut, psiholog și nutriționist, care există în țări ale Uniunii Europene și este responsabilă de abordul holistic al pacientului stomizat.

Elaborarea ghidurilor de exerciții fizice și de alimentație pentru pacientul stomizat, prezentate în cadrul conferinței, este un deziderat care se dorește a fi atins în viitorul apropiat, realizându-se în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș și Comitetul Științific care supervizează proiectele pe domeniul stomaterapiei, format din: conf. dr. Călin Molnar, AMPL; Cristina Darabont, AMPL; Georgeta Păsărin, AMPL; Corina Țibre, Clinical Marketing Manager; Moira Evans și Director Medical dr. Adriana Bokor.

În cadrul conferinței s-a lansat în România Gama Aurum a producătorului Welland Medical, din Marea Britanie, care reunește sisteme stomice cu flanșă, ce conţin, pe lângă adezivul Hyperflex, miere de Manuka, obținută din nectarul florilor de Manuka prezente doar în Noua Zeelandă și Australia. Au fost prezentate studii de caz care atestă eficiența și eficacitatea acestui produs în reducerea ratei complicațiilor datorită proprietăților antibacteriene, antiinflamatoare și cicatrizante foarte puternice. Aceste studii pot fi puse la dispoziția personalului medical care dorește să cunoască mai multe detalii.

Pe lângă partea teoretică a existat și o parte practică (workshopuri), în care asistentele medicale au avut ocazia să aplice noțiunile teoretice prezentate în cadrul conferinței, sub îndrumarea unor specialiști cu o experiență vastă privind gestionarea corectă a stomei din punctul de vedere al identificării sistemului stomic potrivit tipului de stomă, cât și a accesoriilor corecte pentru prevenirea și tratarea complicațiilor tegumentare din jurul stomei.