Conferința Națională „INNOVATION FORUM”

22-24 noiembrie 2018

OrtoProfil a participat, în calitate de sponsor principal, la Conferința Națională „Innovation Forum”

Compania OrtoProfil a participat în perioada 22-24 noiembrie la „Conferința Națională Innovation Forum – Inovație și tehnologie avansată în sprijinul pacienților”, organizată la Poiana Brașov, în calitate de sponsor principal. În cadrul acestei manifestări au fost prezenți lectori din țară și din străinătate, care au susținut programul științific.

Temele dezbătute au fost următoarele:

Actualități în managementul limfedemului – Dr. Slawomir Pyszniak (Polonia)

Limfedemul înseamnă acumulare anormală de lichid limfatic la nivelul țesuturilor moi. Limfedemul poate să apară în orice moment al evoluției unei boli oncologice, al unei intervenții chirurgicale sau al radioterapiei, chiar și la luni sau ani de zile de la procedurile menționate anterior. Limfedemul membrelor superioare este frecvent în cancerele mamare supuse diverselor proceduri terapeutice chirurgicale și/sau iradiante, iar limfedemul membrelor inferioare este asociat frecvent cancerelor din sfera urogenitală. Tratamentul constă în drenajul limfatic decongestiv, combinat cu terapie compresivă și exerciții fizice speciale. Tratamentul chirurgical al limfedemului este rezervat cazurilor care sunt rezistente la terapiile menționate anterior.

Rolul profilactic și curativ al încălțămintei speciale – „Ghete pentru diformități” în piciorul diabetic – Dr. Marco Gritti (Italia)

Deformările picioarelor la pacienții cu diabet, constituționale sau dobândite, reprezintă o problemă importantă prin frecvența lor, asocierea cu pierderea sensibilității protective și încălțămintea nepotrivită și, nu în ultimul rând, prin faptul că pot fi ușor recunoscute printr-o „simplă” inspecție. Deformările dobândite sunt de cele mai multe ori rezultatul neuropatiei diabetice și al dezechilibrului în forța și tonusul mușchilor extrinseci și intrinseci ai piciorului. Obiectivele încălțămintei speciale sunt: atenuarea presiunii exagerate în anumite zone; atenuarea preluării șocurilor și a forțelor de frecare (orizontale); acomodarea, stabilizarea și susținerea deformărilor; limitarea mobilității unor articulații; favorizarea vindecării ulcerațiilor.

Soluții protetice pentru recâștigarea mobilității pacienților – Specialist clinic în protezare – Felix Senelle (Olanda)

Manșoanele de silicon Össur oferă confort, proprietăți terapeutice, diminuează durerea membrului fantomă, permite o mai bună vascularizare a bontului datorită contactului total (pe toată suprafața bontului). Aceste manșoane confecționate pe baza tehnologiei inovative Össur permit susținerea protezei de gambă sau de coapsă prin intermediul sistemului cu pin sau a sistemului de presurizare (vid). Datorită acestor sisteme de prindere, manșoanele de silicon oferă pacientului un confort și o siguranță sporită, fiind ușor de fixat și de întreținut. Sunt disponibile atât pentru proteze de coapsă, cât și pentru proteze de gambă.

Inovația prin nanotehnologie a dispozitivelor medicale – Dr. José Zavala (SUA)

Utilizarea nanotehnologiei se extinde în toate domeniile tehnologice din ziua de astăzi. Există numeroase dispozitive și mecanisme realizate cu ajutorul acestei tehnologii cu aplicații diverse în tratarea bolilor într-o manieră mult mai eficientă. Aceste metode nu vor înlocui totuși metodele clasice, însă le completează și sunt de foarte mare ajutor, identificând anumite procese legate de diverse boli la nivel molecular.

Reabilitarea robotică – Ing. Liviu Chiș (România)

Reabilitarea robotică oferă pacienților instrumente complexe cu funcție terapeutică și asistivă. Discutăm despre structuri ce conțin polimeri electroactivi și mușchi artificiali, membre artificiale inteligente, exoschelete cu rol de susținere și suplinire a funcțiilor senzoriale și neuromotorii, dispozitive de asistență cognitivă, roboți cu funcție de stimulare a funcțiilor nervoase și locomotorii.

Poziţionarea stomei – factor determinant al calității vieții pacientului – Specialist în stomaterapie – Lindsey Richmond (Regatul Unit al Marii Britanii)

Stabilirea poziției a viitoarei stome trebuie să fie o prioritate pentru echipa de îngrijire. O bună localizare a stomei este responsabilitatea chirurgului. Realizarea localizării optime este posibilă doar în tandemul chirurg-stomaterapeut, ținând cont de maximum de criterii posibile.

Abordări inovative în menținerea și refacerea stabilității coloanei vertebrale – Dr. Jesus Marquez (Spania)

Orteză toracolombosacrală (corset de hiperextensie Prim) – are rolul de a menține coloana în hiperextensie, limitând mișcările anteroposterioare și laterale ale coloanei. Cu un design inovativ, respectând principiile biomecanice, acest tip de orteză are un rol decisiv în procesul de reabilitare funcțională și anatomică a coloanei vertebrale. Indicații: fracturi compresive vertebrale; hipercifoză; osteoporoză; artrite intervertebrale.

Tratamentul conservator al scoliozei idiopatice – Asist. Univ. drd. fizioterapeut Bogdan Goga (România)

În 80 % din cazuri, cauza apariției scoliozei nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioză idiopatică. Scolioza apare, de obicei, în copilărie sau adolescență și este asociată factorilor genetici, adesea fiind o afecțiune familială.

Statistic, scolioza predomină la adolescenții de sex feminin (72 %), iar scoliozele severe apar în proporție de 10:1 la fete (față de băieți). La adulți, scolioza poate apărea ca urmare a modificărilor coloanei determinate de procese degenerative. Aceste procese degenerative pot fi cauzate de osteoartrite, osteoporoză etc.

Scolioza la copii se tratează cu ajutorul Terapiei Schroth, fiind recomandată de la vârsta de 7-8 ani, maturitatea intelectuală fiind foarte importantă în ceea ce privește conștientizarea tehnicilor terapeutice. Prin această terapie se poate corecta sau chiar stopa evoluția deviației până la finalizarea perioadei de creștere. Terapia Schroth este o terapie de lungă durată. Aceasta implică în primele luni executarea exercițiilor sub asistența kinetoterapeutului, de două sau de trei ori pe săptămână, urmând ca apoi pacientul să lucreze zilnic acasă, pentru cel puțin o oră pe zi.

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o curbură scoliotică mai mare de 20 de grade, terapia Schroth trebuie asociată cu purtarea obligatorie a corsetului special (corset Cheneau – corset pe măsură individuală). Corsetul Cheneau poate fi confecționat pe baza unui mulaj special în cadrul atelierelor OrtoProfil.

Experiența de peste 24 de ani a specialiștilor OrtoProfil reprezintă garanția calității acestor dispozitive medicale.

„Suntem o companie cu preocupări active în promovarea reabilitării medicale bazate pe tehnici de protezare și dispozitive medicale de ultimă generație. În acest sens, participăm anual la conferințe și cursuri de specialitate cu scopul informării științifice a comunității medicale din România despre ultimele descoperiri din domeniu. OrtoProfil oferă o rază de libertate pacienților care se confruntă cu diferite afecțiuni. Dacă doriți să aflați mai multe informații medicale despre dispozitivele și serviciile noastre medicale, vă invităm să ne urmăriți pe Facebook sau să vă abonați la canalul nostru de YouTube.” – Dr. Adriana Bokor, Director Medical OrtoProfil