Tiberiu Augustin Vulea

Tiberiu Augustin Vulea are 62 de ani și este din Târnăveni, iar în urmă cu mai mulți ani a suferit o intervenție chirurgicală, în urma căreia a fost nevoit să poarte o stomă. Viața lui s-a schimbat radical din acel moment, deoarece nu e ușor pentru nimeni să afle că după o astfel de operație corpul lui nu mai funcționează la fel ca înainte. Nu e ușor pentru pacienții colostomizați să se obișnuiască cu ideea că își vor elimina materiile fecale printr-un orificiu artificial, pe care medicii l-au realizat pe abdomenul lor.

De asemenea, nu e ușor să accepte faptul că vor fi nevoiți să-și colecteze scaunul în niște dispozitive medicale, special concepute pentru acest lucru. Chiar dacă se simt cuprinși de teamă, jenă și nervozitate, cu timpul se vor obișnui cu schimbările care au avut loc în corpul lor.

”Operația a reușit foarte bine și sunt nevoit să port aceste proteze pentru colon. Aș vrea să le spun la toți să își facă controalele cât mai des, dacă simt ceva sau au probleme pentru simplul motiv să nu ajungă în situația în care sunt eu”, a spus Tiberiu Vulea.

Nici un om nu s-a născut pregătit să înfrunte boala, însă oricât de grea ar fi povara care îi apasă pe umeri, nu trebuie să își pierdă speranța. Acest gând ar trebui să fie mereu în mintea pacienților care urmează să sufere o intervenție chirurgicală soldată cu realizarea unei stome.

Procedura presupune îmbinarea chirurgicală a tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului și crearea unui anus artificial. Segmentul îmbinat poate fi colonul (colostomie) , ileonul (ileostomie) sau una sau ambele uretere (ureterostomie), iar orificiul creat poate fi temporar sau definitiv.

Compania OrtoProfil a înțeles că pacienții stomizați au nevoie de consiliere de specialitate, din partea unor profesioniști, care să le cunoască problemele și să fie gata oricând să-i ajute. De aceea compania organizează anual cursuri de stomaterapie, susținute de specialiști în domeniu din țară și străinătate, destinate atât personalului medico-sanitar cât și angajaților proprii.

Pe lângă îngrijirea medicală pe care aceștia sunt instruiți să le-o acorde pacienților, în cadrul acestor cursuri, stomaterapeuții învață și cum să comunice cu pacienții și cum să le ofere suportul psihologic de care au atâta nevoie.

”Am primit un ajutor foarte bun de la firma OrtoProfil, care de la început din spital deja m-au contactat și ținem legătura. Eu sunt foarte mulțumit de felul în care colaborăm, chiar și pshihic e bine să ții legătura cu firma care dă aceste proteze, pentru că învățăm foarte multe de acolo”, spune Tiberiu Vulea.

Pacienții stomizați trebuie să știe că nu sunt singuri. În România statisticile arată că aproximativ 10.000 de pacienți sunt purtători de colostomă, urostomă sau ileostomă. Cu toții încearcă să ducă o viață normală, să fie activi social și profesional.

După operație, pacienții stomizați se pot reîntoarce cu timpul la vechiul loc de muncă. Interacțiunea cu foștii colegi poate avea efecte pozitive asupra stării psihice a bolnavului. Pacienții stomizați nu trebuie să renunțe nici la hobby-urile pe care le aveau înainte de operație.

Chiar dacă sunt purtători de stomă ei pot practica diferite activități precum sportul, dansul, plimbările, călătoriile sau înotul. E chiar indicat să fie înconjurați mereu de familie și de prieteni, să se bucure de compania și sprijinul lor.

Calitatea vieții pacienților stomizați se poate îmbunătății și datorită unor dispozitive medicale de specialitate, care îi ajută pe acești pacienți. Bolnavii purtători de stome cutanate au dreptul să primească dipozitivele de protezare gratuit, prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) de care aparþin.

Astfel, în funcþie de recomandarea medicului specialist, pacienții poate obþine lunar un set de pungi. Pentru a le primi gratuit, trebuie să depună recomandarea medicului specialist în care să se specifice tipul de pungi (saci de colostomie tip sistem unic sau tip sistem stomic cu două componente) ºi o cerere-tip.

După ce se obþin aprobarea, bolnavii pot ridica sacii colectori de la filiala OrtoProfil din orașul lor. Pacienții din mediul rural, precum și cei care nu se pot deplasa până la cele 38 de puncte de lucru OrtoProfil primesc sacii colectori prin poștă sau direct de la reprezentanții medicali.

Pacienții stomizați sunt monitorizați atent de specialiștii OrtoProfil din fiecare oraș al țării, astfel că ei pot conta oricînd pe o persoană capabilă oricând să le acorde ajutorul. Comunicarea continuă cu pacientul este una dintre prioritățile companiei OrtoProfil.

Galerie Video