Şerban Iulian

Interviul a fost consemnat mai bine de doi ani, iar în iunie 2010 Iulian şi-a atins ţelul şi a devenit campionul european la paracanoeing – competiţie organizată la Trasona, Spania. În august acest tânăr ambiţios, fără un picior a devenit şi campion mondial tot la kaiac simplu, pentru persoane cu dizabilităţi, în cadrul competiţiei de la Poznan (Polonia).

Proteza performantă pe care-l avea, nu-i permitea să intre în apă, însă OrtoProfil a venit în ajutorul lui, cu o proteză specială, creată pentru nevoile unui sportiv.

„Vreau să concurez în competiţiile organizate pentru persoanele cu dizabilităţi”
Şerban Iulian este un tânăr foarte ambiţios din Bucureşti. Din cauza unui accident cumplit de tren şi-a pierdut un picior, însă priveşte cu încredere spre viitor. A petrecut mai mult de trei luni în Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus la 16 operaţii la bontul zdrobit şi la celălalt picior

– Ce s-a întâmplat?
Şerban Iulian: Din cauza unui accident cumplit de tren mi-am pierdut un picior şi celălalt se afla într-o stare foarte gravă. Trei luni am petrecut în Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde am fost supus la 16 operaţii la bontul zdrobit şi la celălalt picior.

– Ştiu că s-a întâmplat ceva foarte interesant atunci când ai stat în spital. Ne povesteşti despre ce este vorba?
Ş.I.: Da, într-adevăr, s-a întâmplat un lucru foarte interesant. După acele operaţii eram neprotezabil, ceea ce însemna că bontul meu nu era compatibil cu nicio proteză. O fată a văzut la televizor ce am păţit şi m-a sunat în fiecare seară, cât timp am stat în spital. Se afla şi ea în situaţia mea şi mi-a povestit cum a reuşit să meargă mai departe. Nu se poate exprima în cuvinte cât bine mi-a făcut acea persoană, cât de mult m-au sprijinit familia şi prietenii. M-au vizitat prieteni pe care nu-i văzusem de ani de zile. Era foarte greu să accept situaţia în care mă aflam. Îmi era foarte teamă că nu o să mă mai înţeleg cu fetele de acum încolo, că nu o să se ai uite nimeni la mine. Dar minunea s-a ntâmplat chiar acolo în spital, unde am întâlnit o fată de care m-am îndrăgostit; acest lucru mi-a dat foarte mult curaj, încredere şi putere.

– Ce s-a întâmplat după aceea?
Ş.I.: După 10 luni de la accident am primit prima proteză. În spital am auzit de OrtoProfil şi aşa am ajuns aici, de unde am primit cea mai bună proteză de coapsă existentă. Acum încă învăţ să merg cu „noile picioare”.

– Ce planuri ai de viitor?
Ş.I.: Am foarte multe planuri şi multă încredere că le voi realiza. Vreau să conduc maşina din nou şi vreau să fac din nou sport. Am făcut parte din lotul naţional de caiac-canoe, timp de 5 ani, iar acum vreau să reintru în competiţie. Vreau să concurez în competiţiile organizate pentru persoanele cu dizabilităţi. Trebuie să mărturisesc că, deşi am înotat prima oară după accident acum câteva zile, simt că voi reuşi. Un alt lucru pe care vreau să-l fac este să vizitez o cunoştinţă care se află în situaţie similară. Vreau să-l încurajez, aşa cum şi pe mine m-au încurajat alţii.

– Ce sfaturi ai pentru ceilalţi pacienţi OrtoProfil?
Ş.I.: Să nu uite niciodată că viaţa merge înainte, e dureros, dar trece. Trebuie să vadă mereu şi partea plină a paharului, o persoană cu dizabilităţi poate avea şi multe avantaje. Le recomand tuturor celor care au internet să caute C-Leg, proteza pe care o port şi eu; pe videoportalul www.youtube.com o să vadă mai multe persoane mergând cu această proteză, fără nicio problemă. Eu ştiu că peste 6 luni voi alerga.

Galerie Foto