Kerekes Karoly

Și-a pierdut piciorul, însă nu și optimismul și puterea de muncă. Vorbim despre Kerekes Karoly, un pacient în vârstă de 51 de ani din Odorheiu Secuiesc, pe care medicii l-au supus unor intervenții chirurgicale complicate, în dorința de a-i salva piciorul, afectat de o infecție extinsă. În cele din urmă au fost nevoiți să-i amputeze membrul inferior, însă Kerekes Karoly a reușit să-și găsească tăria fizică și sufletească pentru a merge mai departe.

Cum ați ajuns să vă pierdeți piciorul?

M-am înțepat la picior, iar apoi am făcut o infecție. Eu aveam diabet, boală de care eu nu știam, iar din această cauză nu am simțit durerea la locul infecției și nici nu i-am acordat o prea mare importanță. Când am văzut totuși că nu mi se mai vindecă rana, am fost la medic, însă deja era prea târziu. Medicii au efectuat trei intervenții chirurgicale, pentru că vroiau să-mi salveze piciorul, dar nu se mai putea face nimic, așa că mi l-au amputat de la coapsă.

Pierderea unui membru este o experiență traumatizantă pentru oricare pacient. Cum ați reușit să treceți peste această etapă dificilă din viața dumneavoastră?

Am înțeles că operația era singura mea șansă de salvare. Nu-mi doream totuși să rămân o persoană, care să depindă mereu de alții. În perioada în care eram internat în spital am primit vizita reprezentantului medical OrtoProfil, care mi-a explicat cât de mult poate îmbunătăți viața unui pacient, aflat în situația mea, purtarea unei proteze. Anul acesta în luna aprilie am primit prima proteză și de atunci n-am mai stat o clipă în pat. M-am ridicat și am început să merg, mi-am modificat mașina, astfel încât să pot să o conduc și am continuat să muncesc.

Cât de mult a contat mișcarea și activitățile fizice în recuperarea dumneavoastră?

Foarte mult. Eu nu pot să stau doar în pat. Fac zilnic zece ore de mișcare, conduc câte 800 de kilometri pe săptămână, pentru că mă ocup de aprovizionarea magazinului fiului meu, merg la meciuri de fotbal, mă plimb. Dacă la început mergeam folosind ambele cârje, acum pot merge și doar cu una. Pentru mine mișcarea e foarte importantă.

Ce le-ați recomanda altor pacienți aflați în situația dumneavoastră?

În primul rând să fie protezați. O proteză de calitate îi poate ajuta foarte mult să-și continue viața. În al doilea rând le recomand să facă multă mișcare, să nu stea în pat, ca un om bolnav. Viața merge mai departe, dar e important să o trăiești în picioare.

Galerie Foto

Galerie Video