Ioan Adrian Neagu

Ioan Adrian Neagu are 42 de ani, iar viața lui s-a schimbat în totalitate acum 11 ani, când a suferit un cumplit accident de muncă, în urma căruia a rămas fără ambele picioare. Chiar și așa, sibianul n-a renunțat niciodată la dorința de a merge din nou, iar cu ajutorul protezelor confecționate de specialiștii OrtoProfil a reușit să facă acest lucru.

Cum ați ajuns să vă pierdeți ambele picioare?

Accidentul de muncă s-a produs în decembrie 2003. Pe vremea aceea munceam ca impegat de mișcare la CFR și aveam 14 ani de experiență în domeniu. Într-o clipă însă am rămas fără ambele picioare. Am suferit o amputație de coapsă stângă și de gambă dreaptă.

Ce s-a întâmplat după operație?

De cum m-am trezit pe patul de spital am știut că voi merge din nou. țin minte că o vedeam pe soția mea plângând și o încurajam spunându-i că voi păși din nou, că viața merge înainte și după amputație. A urmat apoi protezarea, pe care am făcut-o la firma OrtoProfil la recomandarea medicului ortoped, care s-a ocupat de mine la Sibiu.

Cum ați învățăt să faceți din nou primii pași?

De cum am primit primele proteze am și vrut să mă ridic în picioare și să merg. N-a fost însă așa ușor. A trebuit să urmez mai multe ședințe de fizioterapie pentru ca bontul meu să se potrivească cu noile proteze și să învăț din nou primii pași. Eram ca un copil, o așteptam pe soția de la muncă pentru a merge alături de ea. Îmi era frică să nu-mi pierd echilibrul. În cele din urmă am reușit să merg singur, iar acest lucru mi-a dat o mare satisfacție. Ba mai mult, m-a ambiționat, iar din aprilie 2004 mi-am reluat activitatea în cadrul CFR, pe un post de tehnician. Nu regret deloc decizia luată, m-aș putea pensiona oricând, dar eu îmi doresc în continuare să muncesc și să pot umbla ca un om obișnuit.

Cât de importantă e terapia de după protezare pentru un pacient care a suferit o amputație?

Fără un program de recuperare pacientul protezat nu poate merge normal. Pe vremea când am fost eu operat Centru Național de Reabilitare OrtoProfil nu era încă deschis, dar am văzut acum care sunt serviciile pe care le oferă pacienților și cred că sunt foarte utile. Pe mine m-ar fi ajutat mult la acea vreme.

De-a lungul timpului ați schimbat mai multe proteze. Cum vă simțiți cu ele?

Sunt foarte mulțumit de protezele pe care le-am făcut la OrtoProfil. Tehnicienii de aici sunt profesioniști și îi recomand cu toată căldura și altor pacienți. Plus că de fiecare dată când vin la control beneficiez de cazare pentru mine și soție într-o zonă foarte frumoasă și liniștită.

Ce sfat le-ați da altor pacienți aflați în situația dumneavoastră?

În primul rând să meargă mai departe, să nu renunțe la ideea de a mai merge și să nu stea doar în scaun cu rotile. Eu acum cinci ani mi-am luat un cățel, iar acesta mă ”obligă” să fac zilnic o plimbare de o oră jumate, ceea ce mă ajută foarte mult. Plus că îmi place să merg la pescuit, la bowling, la grătare cu familia și prietenii. Eu nu mă văd ca o persoană cu dizabilități și asta contează cel mai mult.

Galerie Foto