Elena Frățilă

La cei patru anișori ai săi, Elena Frățilă din localitatea Șeica Mare, județul Sibiu ne oferă o adevărată lecție de viață. Cu toate că s-a născut cu o malformație congenitală la un picior, micuța s–a obișnuit foarte bine cu noua proteză și pare că a uitat de suferință. Mama fetei, Diana Frățilă este forte bucurosă că își poate vedea copilul alergând

Cum a ajuns Elena să poarte o proteză de gambă?

Elena s-a născut cu o malformație congenitală gravă. Când eram însărcinată am făcut un EKG la șapte luni de sarcină, iar medicii au observat că ceva nu era în regulă așa că m-au operat. A fost un șoc pentru noi să o vedem fără un picioruș, mai ales că nu știa nimeni să ne spună o cauză exactă a acestei malformații.

Ce ați făcut mai departe?

La puțin timp după naștere am contactat un medic chirurg, care ne-a recomandat serviciile firmei OrtoProfil. Am adus-o pe Elena la Târgu-Mureș, iar specialiștii companiei ne-au spus că ea va putea fi protezată când va împlini vârsta de un an. După ce a primit proteza a început să meargă cu mine de mână și s-a obișnuit foarte repede cu noua situație. Cu timpul am schimbat protezele de mai multe ori pentru că Elena este încă în creștere.

Cum s-a acomodat cu noua proteză?

Pot spune că Elena e un copil normal. Ea aleargă, pedalează pe bicicletă, merge la grădiniță alături de ceilalți copii. Nici ceilalți nu o tratează ca și cum ar avea vreun handicap, iar acest lucru contează foarte mult. Noi suntem foarte mândri de ea și o iubim foarte mult.

Ce sfat le-ați da altor părinți aflați în situația dumneavoastră?

Știu că e greu, dar i-aș sfătui să nu dispere. Să fie mereu alături de copilul lor, să-l iubească și să nu-l trateze ca pe un copil cu handicap. De asemenea i-aș sfătui să încerce să-i ofere copilului cât mai repede o proteză, pentru a învăța să meargă normal.

Galerie Foto

Galerie Video