Alexandru Nedelcu

La doar 18 ani Alexandru Nedelcu, un tânăr din Bârlad, poate spune că s-a născut a doua oară. Deși medicii nu i-au dat nici o șansă de recuperare, după gravul accident de circulație suferit, în urma căruia a rămas paralizat, tânărul a reușit să se ridice în picioare și să meargă din nou cu ajutorul unui parapodiumului dinamic, achiziționat de la OrtoProfil și a ședințelor de oxigenoterapie hiperbară.

”În toamna anului trecut fusesem la o aniversare și am plecat de acolo cu mașina împreună cu un prieten. Pe drum am avut însă un accident de mașină, iar eu fiind la volan am fost cel mai grav rănit. Am stat în comă indusă aproximativ patru săptămâni la ATI, iar diagnosticul pus de medici a fost fractură de coloană dorsală cu secțiune medulară aparentă. Am avut de asemenea și contuzie la plămânul stâng și multe fracturi costale. Am avut mai multe intervenții chirurgicale, dintre care una la coloana vertebrală”, spune tânărul.

Cea care i-a fost alături zi de zi a fost mama lui, Dana Nedelcu. Ea a fost și cea care a primit de la medici vestea că fiul ei va rămâne imobilizat într-un scaun cu rotile, însă a refuzat din start s-o accepte.

”Medicii mi-au spus că nu va mai merge niciodată, iar eu am refuzat din start să cred acest lucru. Știam că medicina a evoluat, nu puteam accepta că băiatul meu de 18 ani va sta toată viața lui în scaun cu rotile. L-am transferat la un spital de îngrijiri paleative din Iași, pentru că fiul meu suferea și de escare de decubit, care se infectaseră. În tot acest timp am căutat pe Internet soluții la problemele medicale pe care le avea Alexandru”, spune mama băiatului.

După ce a aflat despre oxigenoterapia hiperbară , Dana Nedelcu a decis să-și aducă băiatul la Clinica de Medicină Hiperbară din Târgu-Mureș, pentru ca Alexandru să urmeze această terapie inovatoare. Nici unul nu se așteptau însă că vor găsi aici parapodiumul dinamic, un aparat performant comercializat de compania OrtoProfil, care i-a permis lui Alexandru să facă primii pași după cumplitul accident.

”Am ajuns la clinică în 24 februarie și am și început ședințele de oxigenoterapie. Am observat cum de la o zi la alta rănile provocate de escarele de decubit se închideau. Marea noastră uimire a fost însă după o săptămână de terapie, când Alexandru a încercat pentru prima oară parapodiumul”, spune Dana Nedelcu.

Parapodiumul dinamic este un dispozitiv de mers special, revoluționar, conceput pentru pacienții cu para- sau tetraplegie, care le oferă acestora posibilitatea de locomoție, oferindu-le totodată siguranță atunci când sunt în ortostatism. Parapodiumul dinamic este comercializat de către OrtoProfil, existând un model atât pentru adulți cât și unul pentru copii.

”La început a fost foarte greu, nu puteam sta în parapodium decât cinci secunde. Făceam cinci pași și oboseam foarte repede. Mi-am impus însă să fac în fiecare zi cu unul în plus. Din a cincia zi de utilizare mergeam deja 25 de metri pe holul clinicii, apoi 50 de metri și în fiecare zi un pic mai mult. Parapodiumul e un aparat foarte util, mi-a ridicat foarte mult moralul, nu-mi vine să cred că sunt din nou în picioare ”, a spus Alexandru.

Potrivit specialiștilor de la Clinica de Medicină Hiperbară, evoluția lui Alexandru este una foarte bună, iar acest lucru îi dă tânărului multă speranță.

”Vreau să continui recuperarea și sper ca pe viitor să pot merge cu ajutorul cadrului. La toamnă vreau să dau examenul de Bacalaureat”, spune Alexandru.

Galerie Foto