Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-3Cancerul de sân reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, afectând anual aproximativ 8.000 de paciente din România. Depistată în stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include și operația de mastectomie. Însă, odată ce au învins acest diagnostic grav, pacientele trebuie să înceapă recuperarea medicală, socială și emoțională, astfel încât viața după cancerul de sân să intre din nou în normalitate, atrag atenția specialiștii prezenți la conferința organizată de OrtoProfil, cu ocazia Lunii Internaționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

OrtoProfil România își asumă un rol activ în recuperarea holistică a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân prin organizarea campaniei naționale de informare intitulată “Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân”, ce a presupus organizarea unor workshop-uri de informare în 10 localități din România, respectiv București, Tîrgu Mureș, Cluj Napoca, Baia Mare, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Deva și Craiova, la care au participat 250 de femei diagnosticate cu cancer de sân”, a afirmat Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, în cadrul conferinței de presă.

Drenajul limfatic și proteza externă de sân, în recuperarea socio-medicală a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-1Fizioterapeut Bogdan Goga, prezent la eveniment în calitate de director al OrtoProfil București atrage atenția asupra importanței pe care pacientele ar trebui să o acorde perioadei de după tratament, motivând că lupta cu cancerul de sân se termină odată ce au fost tratate și rănile fizice și emoționale produse de boală. În acest context, Bogdan Goga amintește despre riscul apariției limfedemului brațului după operația de mastectomie: “Aproximativ 40% dintre paciente dezvoltă limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat din cauza dificultăților de circulație a limfei. Afecțiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoacă greutăți în desfășurarea activităților zilnice, afectând semnificativ calitatea vieții. De aceea, recomandarea mea este ca, imediat după operație, pacienta să înceapă recuperarea medicală prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționabilității umărului.”

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-2În contextul în care mastectomia poate avea și un puternic impact social asupra pacientei, aceasta limitându-și relațiile interumane din cauza faptului că se simte stânjenită de lipsa unuia dintre sâni, Biro Rodica, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Tîrgu Mureș, a transmis care sunt facilitățile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate pacientelor diagnosticate cu cancer de sân: “La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se derulează un subprogram în cadrul programului național de reconstrucție mamară, ce oferă posibilitatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care au suferit o mastectomie, să beneficieze gratuit de o endoproteză mamară. Valoarea unei endoproteze este de 3150 lei, sumă care se decontează integral de către CNAS. Deși la nivelul județului Tîrgu Mureș avem suficiente fonduri alocate în acest sens, anul acesta nu au beneficiat decât trei paciente de endoproteză. Femeile care au trecut prin experiența mastectomiei sunt afectate fizic și emoțional și au nevoie de acest dispozitiv medical pentru a reveni la forma pe care o aveau înainte de confruntarea cu boala.”

Imaginea de sine și recuperarea emoțională a pacientei

Nu în ultimul rând, cancerul de sân și mastectomia au un puternic impact psihologic. Pacienta se confruntă brusc cu numeroase sentimente pe care nu știe cum să le gestioneze. În plus, trebuie să învețe să se accepte, pentru moment, fără unul sau ambii sâni. “Sânul este simbolul feminității. De aceea, pierderea sa este percepută de femeie ca o mutilare a eului corporal. Și asta deoarece trăim într-o societate care pune mare accent pe imagine, în care percepția asupra femeii este raportată în primul rând la stimulii vizuali fizici imediați. De aceea, odată cu diagnosticarea cancerului de sân și intervenția de mastectomie, gestionarea sentimentelor devine o necesitate. Femeia trebuie să înțeleagă faptul că astăzi cancerul se vindecă, iar organismul se recuperează. Proteza mamară sau reconstrucția sânului îi poate oferi acesteia sentimentul de normalitate, de care are nevoie. Totodată, trebuie să realizeze că, odată ce va învinge boala, își va putea relua treptat activitățile sociale, profesionale și familiale, având același rol în cadrul lor”, a declarat psihologul clinician Yolanda Crețescu, în cadrul evenimentului.

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-4Totuși, de multe ori, lipsa acestor informații determină o vindecare incompletă a pacientelor, care, deși înving cancerul de sân, nu reușesc să treacă singure peste problemele apărute în urma diagnosticării cu boala. Un rol foarte important în informarea și orientarea pacientelor, atât în perioada de tratament, cât și în perioada de recuperare, îl au atât ONG-urile, cât și navigatorii medicali. “ONG-urile pot prelua cu succes parte din sarcinile medicilor privind informarea, îndrumarea pentru acces la tratament și consilierea psihologică a bolnavului diagnosticat cu cancer. Astfel, pacienta va reuși să înțeleagă mai bine mesajele transmise de medicul specialist și să aplice corect schema de tratament”, a declarat Ciotlăuș Ionela, Președintele Asociației Române de Cancer – Grupul Destine Comune. În completarea sa, doamna Victoria Asanache, navigator medical al Institutului Oncologic București a adăugat: “Meseria de navigator de pacienți oncologici presupune preluarea bolnavului la diagnosticare și informarea sa în legătură cu tot ceea ce urmează să se întâmple. Din experiența celor 14 ani de activitate, de când practic această meserie în România, am constatat că un pacient care este bine informat vizavi de ceea ce se petrece cu el pe durata tratamentului, primește mult mai ușor acest diagnostic și reușește să depășească cu bine această perioadă. Sistemul de navigație despre care vă povestesc își are originile în Statele Unite ale Americii și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să existe și în codul meseriilor din România profesia de navigator de pacienți.

Discuțiile între specialiști au avut loc în contextul conferinței “Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor”, organizată de OrtoProfil București. În cadrul conferinței de presă organizată la București, luni, 31 octombrie, a fost transmisă în direct și conferința orgnizată la sediul OrtoProfil România de la Tîrgu Mureș, la care au participat în calitate de speakeri: Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, Biro Rodica, Președinte Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, Ciotlăuș Ionela, Președinte Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune și Conf. Fazakas Zita de la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș.