28 septembrie 2014 – Prima proteză de coapsă modulară cu sistem bionic- Genium, confecționată în România la OrtoProfil

Prima proteză de coapsă modulară cu sistem bionic- Genium a fost confecționată, în premieră în România, în atelierul de producție de la Târgu-Mureș al companiei OrtoProfil. Proteza i-a fost montată unui pacent în vîrstă de 38 de ani, din Câmpulung Muscel, care și-a pierdut membrul inferior în teatrul de operațiuni din Afganistan.

Proteza de coapsă modulară cu sistem bionic-Genium este prima de acest gen, confecționată și montată în România, fiind dotată cu un sistem de articulație de genunchi computerizat de tip hidraulic, controlat în timp real cu ajutorul procesorului și a senzorilor integrați.

Noutatea acestei proteze de coapsă modulară cu sistem bionic-Genium constă în faptul că facilitează mersul fără efort și fără concentrare din partea pacientului și îi permite coborârea și urcarea treptelor și a pantelor, pas cu pas. Sistemul de articulație de genunchi al acestei proteze este dotat cu un giroscop, un senzor de accelerație și un senzor de unghi, care îl ajută pe pacient atunci când acesta dorește să schimbe tipul și viteza de deplasare pe diferite suprafețe de mers. Proteza permite pacientului să efectueze pas scurt, lung, încet, rapid sau neregulat și poate fi adaptată diferitelor tipuri de încălțăminte.

Proteza este dotată cu un procesor, care funcționează după programul OPG (optimized physiological gait), ce dezvoltă modelul mersului fiziologic natural, reducând efortul de inițiere a pașilor și făcând deplasarea mai ușoară pentru pacient. Proteza îi asigură pacientului stabilitate și control și în mersul înapoi și în fandare. Senzorii adiționali integrați măsoară mișcările gleznei și forțele verticale care acționează asupra articulației, asigurând astfel posibilitatea protezei de a elabora un model de mișcare similară celei fiziologice.

Proteza este dotată cu un sistem bluetooth, care permite tehnicianului ortoped reglarea acesteia, accesând calculatorul și cu o telecomandă, care permite utilizatorului schimbarea rapidă a tipurilor de mers.

Proteza de coapsă modulară cu sistem bionic- Genium a fost confecționată și montatată de tehnicienii OrtoProfil, iar pacientul a beneficiat de ședințe de terapie în cadrul Centrului Național de Reabilitare OrtoProfil.