Inovația în reabilitare medicală, accesibilă pacienților români

photo-444Inovația continuă în domeniul tehnologiilor medicale permite accesul pacienților la șansa de a avea o viață normală și completă. De la mâna bionică, indicată pacienților ce au suferit amputații la nivelul membrului superior și le permite acestora să efectueze gesturi care necesită forță, îndemânare sau finețe, la orteze pentru corecția diformităților craniene la copii, inovație în serviciile de recuperare medicală cu ajutorul terapiei de oxigenare hiperbară și a roboților de mișcare, sunt inovații ce au fost prezentate în cadrul celei de a IX-a ediții a Conferinței Naționale ”Inovație în reabilitarea medicală”, eveniment ce a avut loc în perioada 24-26 noiembrie 2016 la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), organizator științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic a fost asigurat de MedFarm Events, iar sponsor principal a fost  OrtoProfil România.

”În toți acești ani am evoluat și am trecut de la mulajul din ipsos, la modelarea 3D a protezelor, reușind să oferim pacienților dispozitive medicale de ultimă generație. Acum exact 20 de ani, în anul 1996, OrtoProfil era prima firmă din România care introducea pe piață dispozitive de protezare stomii, deschizând astfel un segment care permite pacienților o reală libertate de mișcare. Astăzi, aceste dispozive sunt utilizate pe scară largă în toată România. Alături de partenerii noștri, suntem preocupați de problemele sistemului sanitar din Român, ne implicăm activ și nu uităm faptul că actorul principal în acest sistem este pacientul”, a declarat Dr. Boga Ferenc, director general OrtoProfil România.

Ultimele noutăți în materie de inovație privind designul produselor ortopedice, noutăți privind dispozitivele medicale din silicon, progresele înregistrate în controlul protezării membrelor superioare și multe altele au fost prezentate de experți din Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Franța și România la peste 350 de participanți.

Această ediție a avut ca lectori – experți din străinătate, precum:

 • Jean-Marie Coudreuse (Franţa) șef Departament Medicină Sportivă la Spital Salvador Assistance Publique-Hôpitaux de Marseilleș; Membru al Societății Franceze de Medicină; Membru Activ al Jurnalului de Traumatologie Sportivă; Membru Științific de Medicină Sportivă în Marsilia (CMSM și SFMES)
 • Cyrine Ben Amor – Director Medical Thuasne
 • Jesus Marquez (Spania)-doctor în medicină și chirurgie, specialist în Medici­nă Hidrologică
 • Fred Holtkamp (Olanda)-profesor asociat și Cercetător la Universitatea Fontys de Științe Aplicate din Eindhoven, Olanda (Departamentul de Inovații și Tehnologie în Sănătate)
 • Jan Schrama (Silicorto, Olanda)
 • Bertrand Frossard – Manager de Dezvoltare, Touch Bionics – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Ion Bogdan Cristian (Clinica de Me­dicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Chiș Liviu (Clinica de Medicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Scipione Casari (Germania)- Centrul Medical de Urgență Bard, Germania – Marketing Manager Europa de Est, Asia de West, Africa
 • Wendy Naish, Asistentă medicală/consultant incontinență, Comunitatea Croydon NHS Trust, Londra
 • Hendrik Van Der Velde -Manager Dezvoltare Welland Medical Limited – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
 • Arash Moavenian, Manager de Inovații – Produse Noi – Welland Medical Ltd. – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dietmar Fiedler (PFM Medical Ag, Germania)
 • David Kerr – Orthomerica, Statele Unite ale Americii

 Temele principale ale Conferinței au fost:

 • Inovație în procesul de reabilitare după trauma suferită la genunchi sau gleznă, cu sau fără operație
 • Tratamentul deformităților congenitale ale piciorului prin corecția progresivă cu orteză Bebax
 • Inovații în procedura de proiectare a dispozitivelor medicale
 • Noutăți privind dispozitivele medicale din silicon
 • Progres în controlul membrului supe­rior protezat: de la controlul gesturilor la recunoașterea formelor
 • Reabilitarea modernă cu ajutorul exos­cheletului și a terapiei hiperbare
 • Cateterizarea intermitentă versus cate­terizarea permanentă
 • Elemente inovative de primă linie de apărare și menținere a sănătății pielii în zona peristomală
 • Beneficiile dispozitivelor cu titan
 • Orteza pentru corecția diformităților craniene

photo-637Mâna bionică, reproducere aproape fidelă a funcțiilor brațului uman

Pacienții care au suferit amputații ale membrului superior, în urma unui accident auto sau accident de muncă, au la dispoziție un dispozitiv revoluționar, creat de scoțieni, ce le permite reluarea a o parte din activitățile întreprinse dinainte de amputație. Dotată cu un sistem de selecție a gesturilor prestabilite, proteza mioelectrică multiarticulară este acționată prin captarea de semnale electrice de la mușchii brațului și este ușor de folosit de către pacient în activități care necesită forță, îndemânare sau finețe Dispozitivul funcționează prin intermediul energiei electrice generată de musculatura bontului. Prin intermediul electrozilor sunt preluate impulsurile electrice ale mușchilor care sunt transmise, mai departe, protezei bionice.

Oxigenarea hiperbară, o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“

Tratament recunoscut pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată, oxigenoterapia hiperbară  oferă o serie de efecte benefice în recuperarea rapidă a traumatisemlor osoase, a leziunilor cerebrale, respectiv urmările hipoxiei cerebrale.

Oxigenarea hiperbară reprezintă o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“ permiţând distribuţia acestuia către ţesuturi, în cazul anumitor patologii, în cantităţi mult mărite, prin creşterea presiunii mediului înconjurător. Terapia duce atât la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă (creștere cantitativă), cât și a radiusului de penetrare al oxigenului în țesuturi (creștere calitativă). Efectele oxigenului hiperbar se regăsesc la nivelul leziunilor neuronale acute, leziuni vasculare. Oxigenul hiperbar are efect antiepileptic, conduce la stimularea creşterii numărului de celule STEM proprii, spastica, îmbunătățirea procesului de învățare.

O altă tehnică de recuperare neuromotorie o reprezintă recuperarea robotică prin utilizarea exoscheleților ce au un potențial major în îmbunătățirea procesului de recuperare al pacienților cu afecțiuni neurologice.

photo-641Orteză pentru corecția diformităților craniene la copii

Orteza pentru corecția diformităților craniene oferă micuților șansa de a le fi corectate diformitățile congenitale. Purtarea ortezei pentru corecția diformităților craniene este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni, nu este dureroasă, orteza fiind confecționată din materiale speciale, astfel încât să nu irite pielea capului și să nu afecteze circulația sanguină. Orteza pentru corecția diformităților craniene poate fi purtată și postoperator, de către copiii cu diagnosticul de craniosinostoză.


siliconhouse-ortoprofil
Proteza de silicon, reproducere fidelă a brațului uman

Pacienții care au suferit accidente sau afecțiuni în urma cărora și-au pierdut total sau parțial degetele, mâna sau piciorul ori s-au născut cu malformații ale acestora, pot beneficia de proteze  din silicon, care imită perfect membrul existent. Proteza este creată manual și îndeplinește o serie de cerințe specifice: culoarea, grosimea, duritatea, semne precum pete de pigment, vene, iar rezultatul este un efect 3D, cu o imagine foarte realistă.

Protezele din silicon sunt confecționate în atelierul Silicon House, ce se află în incinta sediului central al OrtoProfil din Tîrgu Mureș, și este un centru unic în sud estul Europei.

 

ScoliCamp – reinventarea serviciilor de reabilitare medicală

În lupta cu scolioza este important ca fiecare copil sau adolescent să beneficieze de suport emoțional din partea familiei, a prietenilor, de suport informațional din partea medicilor și kinetoterapeuților care să fie gata să le răspundă la întrebări și să aibă un rol educativ în procesul de recuperare, dar și de suportul psihologului, care are rolul de a-i ajuta să își găsească motivația interioară de a merge mai departe, de a găsi acele resurse interioare care îi vor ajuta să iasă învingători în lupta cu scolioza. Inovația a fost adusă și în serviciile de recuperare medicală. Pentru prima dată în România, copiii cu scolioză au putut participa la o tabără de scolioză, ScoliCamp, organizată de OrtoProfil România, în vara acestui an, fiind un bun prilej ca să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

”Fără eforturi depuse în domeniul cercetării şi fără împărtășirea noilor cunoştinţe şi invenţii, riscăm să refuzăm şansa pacienților la viață normală și completă, chiar şi în condiţii de invaliditate. Când vine vorba despre inovaţie, companiile trebuie să privească în viitor. Kodak a inventat camera digitală, dar nu a comercializat-o niciodata. În loc să privească în viitor, a preferat să privească în trecut. Ca să fii inovator, nu trebuie să-ţi fie frică că îţi vei depăşi propriile produse şi că le vei transforma în unele vechi. Dacă îţi va fi frică, alţii vor avea grijă să le depăşească în locul tău”, a precizat Marius Dumitrescu, organizator al evenimentului.

Galerie foto

photo-641 photo-660 photo-637 photo-634 photo-623 photo-613 photo-601 photo-598 photo-588 photo-573 photo-559 photo-539 photo-484 photo-458 photo-444 photo-37 photo-35 photo-33