Evaluările posturale la adulți și copii – Global Postural System

În perioada 1-4 septembrie 2016, reprezentanți ai OrtoProfil România și specialiști ai studioului de recuperare Terapie Pentru Mișcare și Centrul KinetoBebe au fost prezenți la Expoziția Baby Boom, organizată la Romexpo, unde au facilitat realizarea de evaluări posturale la adulți și copii, cu ajutorul aparatului GPS (Global Postural System). Pe toată perioada expoziției, au fost evaluate un număr de 76 de persoane, adulți și copii, iar un procent de 80% dintre aceștia au fost diagnosticați cu tulburări posturale ce le pot cauza suferințe pe termen scurt și lung.

La Baby Boom am efectuat evaluări posturale pe aparatul GPS, atât adulților, cât și copiilor, deoarece patologiile colonei se dezvoltă din copilărie și există o legătură între o postură deficitară și durerea de spate. În total, în cele patru zile, am evaluat 76 de persoane, cu ajutorul aparatului pus la dispoziție de OrtoProfil. Un procent de 80% dintre cei investigați au tulburări posturale ce le pot cauza suferințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung“, a declarat Bogdan Goga, director al OrtoProfil București.

GPS este un dispozitiv care utilizează tehnici și metode nonivazive de diagnostic și de evaluare în cadrul recuperării medicale, fiind folosit pentru determinarea deficiențelor coloanei vertebrale prin intermediul unui sistem de camere video care permit achiziția de imagini de înaltă rezoluție, care apoi sunt prelucrate și analizate cu ajutorul unui soft. Analiza posturală se realizează din față, din spate și din profil și poate diagnostica deficiențe ale coloanei vertebrale în plan sagital sau frontal.

Cu ajutorul aparatului GPS sunt evaluate:
• orizontalitatea privirii;
• planul naso-auricular;
• poziția capului;
• poziția umerilor;
• linia care unește poziția omoplaților;
• linia care unește coastele 8;
• linia care unește bazinul;
• poziția genunchilor;
• poziția gleznelor;
• gradul de rotație al corpului.

De ce este utilă o evaluare posturală globală? Sistemul de analiză posturală este o cale către un diagnostic corect și pentru prevenirea diferitelor deficiențe posturale (cifoza, scolioza sau hiperlordoza). O diagnosticare precoce a deficiențelor posturale aduce un aport incredibil în recuperare. Evaluarea trebuie însă să fie globală, analizând toate segmentele corpului și raporturile acestora, nu doar structura corpului ce este considerată patologică.

Galerie foto

babyboom006 babyboom005

 

babyboom001 babyboom003

babyboom002 babyboom004