Viața ACTIVĂ pentru persoanele cu dizabilități

Și persoanele cu dizabilități sunt parte a societății. De cele mai multe ori, defectele vizibile ale unui handicap pot conduce la discriminare, din partea societății, față de persoana în cauză și implicit la diminuarea libertății de expresie și de acțiune a acesteia. Dizabilitatea este doar un aspect de percepție, fiecare persoană poate să facă lucruri remarcabile.

Participarea la un concurs de frumusețe, la competiții sportive sau lupta pentru implementarea de proiecte ce pot fi utile altor membrii ai societății sunt opțiuni alese de multe persoane cu dizabilități motorii, aflate în scaun rulant, în locul unei vieți retrase.

03Simon Judit-Gyöngyi, președinte al Fundației HIFA România, a ales să aibă o viață activă și se implică frecvent în diferite proiecte. Visul său este să construiască un loc care să devină  ”acasă” pentru multe persoane cu dizabilități motorii, la fel ca Dumneaei.

”Eu cred că fiecare persoană este unică și trebuie să își găsească menirea. Să realizez acel proiect, Parcul HIFA, este foarte important pentru mine”, a explicat Doamna Simon JuditGyöngyi.

Obstacolele în a avea o viață socială obișnuită, de a avea șanse egale pentru a participa la viața publică, au fost depășite și de Paula Hădărag, o tânără plină de viață, care în urma unui accident auto, ce a avut loc în urmă cu opt ani, a ajuns în scaun rulant. Acest lucru nu a împiedicat-o să participe la un concurs internațional de frumusețe pentru persoane cu dizabilități, Miss Spinner, organizat în Ungaria.

M-am înscris din prima clipă în care am aflat, pentru că mi-am spus că este o oportunitate de a ieși în lume, de a socializa, de a te vindeca de rănile pe care ți le provoacă un accident. Socializarea este foarte importantă pentru noi și reușești să treci astfel peste întrebări de ce eu, de ce sunt în scaun rulant. Trebuie să ai dorința să treci peste obstacole, este greu la început pentru că toată lumea se uită la tine. Dar, dacă am ajuns în scaun rulant nu e vorba că nu mai ies afară, dacă îmi trăiesc viața, pot să mi-o trăiesc și așa cum este acum”, a mărturisit Paula.

În acest an, concursul Miss Spinner se află la cea de-a patra ediție și va avea loc în Ungaria, pe data de 8 aprilie 2017, iar începând cu data de 11 ianuarie au început înscrierile pentru această ediție. ”Concursul de Miss din Budapesta este un concurs în scaun rulant ce a început în anul 2003 și sunt mândru că acest proiect este unic în Europa. Scopul acestui concurs este de a crea o platformă de socializare prin care aceste fete, care participă și se află în scaun rulant, să poată să arate societății că sunt frumoase, iar societatea să le accepte așa cum sunt”, a declarant Kazány Tibor, organizatorul Miss Spinner.

Persoanele interesate se pot înscrie la Concursul Miss Spinner accesând următorul link http://spinnerszek.hu/. Condițiile de selecție sunt următoarele: să fi împlinit 18 ani (până la finalul perioadei de înscriere), vârsta maxima fiind 45 ani; posibilitatea de a comunica în limba maghiară și utilizarea unui scaun rulant nemotorizat, independent.

02Standardele impuse de societate pot fi atinse și depășite și în competițiile sportive. Florin Mîndru, concurent la Vocea României, și-a impus să reprezinte România la proba de schi, la Paraolimpiada din Coreea de Sud, ce va avea loc în anul 2018. Aflat în scaun rulant, cu dizabilități motorii, nu îi este deloc ușor să schieze cu un monoschi special. Nu s-a gândit niciodată că participarea la o tabără în Austria, unde a avut șansa să ajungă pe o pârtie de schi, îi va deschide apetitul pentru sport, implicit că-i va aprinde dorința de a-și forța limitele și să participe la o competiție sportivă internațională. Până în 2018 se antrenează intens la tot felul de competiții, pentru a strânge punctajele necesare calificării la competiția internațională. Toate acestea sunt posibile pentru că i s-a oferit o șansă pe care dorește să o fructifice, fiind o onoare să reprezinte România.

Este important pentru persoanele cu dizabilități să fie expuse cât mai mult în public. Eu am o viață cât se poate de normală, deși sunt 23 de ani de când sunt în scaun rulant și nu cred că am atins mai puține lucruri decât și le-ar fi dorit orice persoană care duce o viață mergând pe două picioare. Îmi este greu să conving eu, personal, oamenii care sunt în situația mea și să le spun “nu stați în casă pentru că nu va veni să te caute nimeni”. Este important să ieșim în societate, chiar dacă puțin, însă fiecare pas este un plus pentru integrarea socială și oamenii trebuie să conștientizeze că noi existăm”, este mesajul transmis de Florin Mîndru.

”Viața ACTIVĂ pentru persoanele cu dizabilități”, este o campanie națională derulată de OrtoProfil România, prin care se dorește ca aceste persoane să fie cunoscute și înțelese de către societate. ”În acest moment OrtoProfil se implică pentru o viață activă a acestor persoane cu dizabilități, să fie motivate, să iasă din anonimat. Faptul că nu le vedem nu înseamnă că nu există. Participă la concursuri, se califică la olimpiade și din păcate noi nu aflăm pentru că suntem ocupați cu alte aspecte”, a afirmat Marius Dumitrescu, Marketing&IT Manager, OrtoProfil România.

Importanța participării la viața social, a acestei categorii de persoane, este un aspect salutat de compania OrtoProfil, motiv pentru care va lansa un Ghid al “locațiilor prietenoase” pentru persoanele cu dizabilități motorii, pentru a arăta că în România anului 2017 o persoană cu dizabilitate poate să ducă o viață normală.

Pentru că nu există în România așa ceva, am ales ca noi, Ortoprofil, să facem un inventar al locurilor din toată România, pe care persoanele care sunt în scaun rulant le pot accesa. Și atunci când cumperi un scaun rulant vei primi acest pliant. Deci, dacă ești târgumureșean și vrei să mergi la Iași, vei știi exact care sunt opțiunile pentru tine”, a explicat Frunda György, președintele OrtoProfil.

Galerie foto

04 05 06 01

Video

Ortoprofil acordă 6 burse de performanță pentru studenți

Este o tradiție ca în fiecare an conducerea firmei OrtoProfil, reprezentată de Dl. Frunda György și Dr. Boga Ferenc, să premieze excelența în învățământul universitar și să încurajeze dezvoltarea intelectuală a studențiilor cu o situație materială modestă.

bursa-op-2016Este al patrulea an consecutiv când orice student înscris într-o instituție de învățământ superior are șansa de a primi o bursă în valoare de 1000 EUR.

În acestă ediție a programului s-a decis creșterea numărului de burse acordate, fiind selectate 6 dosare din totalul de 32 depuse. Criteriile care au stat la baza procesului de selecție au fost media obținută în anul universitar anterior, implicarea în activități extracuriculare și de voluntariat, participarea cu lucrări la conferințe, publicarea de materiale în revistele de specialitate și participarea la programe de cercetare.

Conducerea OrtoProfil îi felicită pe toți studenții care au participat la procesul de selecție și îi asigură de continuitatea acestui program de burse și în anul universitar următor.

Inovația în reabilitare medicală, accesibilă pacienților români

photo-444Inovația continuă în domeniul tehnologiilor medicale permite accesul pacienților la șansa de a avea o viață normală și completă. De la mâna bionică, indicată pacienților ce au suferit amputații la nivelul membrului superior și le permite acestora să efectueze gesturi care necesită forță, îndemânare sau finețe, la orteze pentru corecția diformităților craniene la copii, inovație în serviciile de recuperare medicală cu ajutorul terapiei de oxigenare hiperbară și a roboților de mișcare, sunt inovații ce au fost prezentate în cadrul celei de a IX-a ediții a Conferinței Naționale ”Inovație în reabilitarea medicală”, eveniment ce a avut loc în perioada 24-26 noiembrie 2016 la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), organizator științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic a fost asigurat de MedFarm Events, iar sponsor principal a fost  OrtoProfil România.

”În toți acești ani am evoluat și am trecut de la mulajul din ipsos, la modelarea 3D a protezelor, reușind să oferim pacienților dispozitive medicale de ultimă generație. Acum exact 20 de ani, în anul 1996, OrtoProfil era prima firmă din România care introducea pe piață dispozitive de protezare stomii, deschizând astfel un segment care permite pacienților o reală libertate de mișcare. Astăzi, aceste dispozive sunt utilizate pe scară largă în toată România. Alături de partenerii noștri, suntem preocupați de problemele sistemului sanitar din Român, ne implicăm activ și nu uităm faptul că actorul principal în acest sistem este pacientul”, a declarat Dr. Boga Ferenc, director general OrtoProfil România.

Ultimele noutăți în materie de inovație privind designul produselor ortopedice, noutăți privind dispozitivele medicale din silicon, progresele înregistrate în controlul protezării membrelor superioare și multe altele au fost prezentate de experți din Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Franța și România la peste 350 de participanți.

Această ediție a avut ca lectori – experți din străinătate, precum:

 • Jean-Marie Coudreuse (Franţa) șef Departament Medicină Sportivă la Spital Salvador Assistance Publique-Hôpitaux de Marseilleș; Membru al Societății Franceze de Medicină; Membru Activ al Jurnalului de Traumatologie Sportivă; Membru Științific de Medicină Sportivă în Marsilia (CMSM și SFMES)
 • Cyrine Ben Amor – Director Medical Thuasne
 • Jesus Marquez (Spania)-doctor în medicină și chirurgie, specialist în Medici­nă Hidrologică
 • Fred Holtkamp (Olanda)-profesor asociat și Cercetător la Universitatea Fontys de Științe Aplicate din Eindhoven, Olanda (Departamentul de Inovații și Tehnologie în Sănătate)
 • Jan Schrama (Silicorto, Olanda)
 • Bertrand Frossard – Manager de Dezvoltare, Touch Bionics – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Ion Bogdan Cristian (Clinica de Me­dicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Chiș Liviu (Clinica de Medicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Scipione Casari (Germania)- Centrul Medical de Urgență Bard, Germania – Marketing Manager Europa de Est, Asia de West, Africa
 • Wendy Naish, Asistentă medicală/consultant incontinență, Comunitatea Croydon NHS Trust, Londra
 • Hendrik Van Der Velde -Manager Dezvoltare Welland Medical Limited – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
 • Arash Moavenian, Manager de Inovații – Produse Noi – Welland Medical Ltd. – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dietmar Fiedler (PFM Medical Ag, Germania)
 • David Kerr – Orthomerica, Statele Unite ale Americii

 Temele principale ale Conferinței au fost:

 • Inovație în procesul de reabilitare după trauma suferită la genunchi sau gleznă, cu sau fără operație
 • Tratamentul deformităților congenitale ale piciorului prin corecția progresivă cu orteză Bebax
 • Inovații în procedura de proiectare a dispozitivelor medicale
 • Noutăți privind dispozitivele medicale din silicon
 • Progres în controlul membrului supe­rior protezat: de la controlul gesturilor la recunoașterea formelor
 • Reabilitarea modernă cu ajutorul exos­cheletului și a terapiei hiperbare
 • Cateterizarea intermitentă versus cate­terizarea permanentă
 • Elemente inovative de primă linie de apărare și menținere a sănătății pielii în zona peristomală
 • Beneficiile dispozitivelor cu titan
 • Orteza pentru corecția diformităților craniene

photo-637Mâna bionică, reproducere aproape fidelă a funcțiilor brațului uman

Pacienții care au suferit amputații ale membrului superior, în urma unui accident auto sau accident de muncă, au la dispoziție un dispozitiv revoluționar, creat de scoțieni, ce le permite reluarea a o parte din activitățile întreprinse dinainte de amputație. Dotată cu un sistem de selecție a gesturilor prestabilite, proteza mioelectrică multiarticulară este acționată prin captarea de semnale electrice de la mușchii brațului și este ușor de folosit de către pacient în activități care necesită forță, îndemânare sau finețe Dispozitivul funcționează prin intermediul energiei electrice generată de musculatura bontului. Prin intermediul electrozilor sunt preluate impulsurile electrice ale mușchilor care sunt transmise, mai departe, protezei bionice.

Oxigenarea hiperbară, o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“

Tratament recunoscut pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată, oxigenoterapia hiperbară  oferă o serie de efecte benefice în recuperarea rapidă a traumatisemlor osoase, a leziunilor cerebrale, respectiv urmările hipoxiei cerebrale.

Oxigenarea hiperbară reprezintă o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“ permiţând distribuţia acestuia către ţesuturi, în cazul anumitor patologii, în cantităţi mult mărite, prin creşterea presiunii mediului înconjurător. Terapia duce atât la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă (creștere cantitativă), cât și a radiusului de penetrare al oxigenului în țesuturi (creștere calitativă). Efectele oxigenului hiperbar se regăsesc la nivelul leziunilor neuronale acute, leziuni vasculare. Oxigenul hiperbar are efect antiepileptic, conduce la stimularea creşterii numărului de celule STEM proprii, spastica, îmbunătățirea procesului de învățare.

O altă tehnică de recuperare neuromotorie o reprezintă recuperarea robotică prin utilizarea exoscheleților ce au un potențial major în îmbunătățirea procesului de recuperare al pacienților cu afecțiuni neurologice.

photo-641Orteză pentru corecția diformităților craniene la copii

Orteza pentru corecția diformităților craniene oferă micuților șansa de a le fi corectate diformitățile congenitale. Purtarea ortezei pentru corecția diformităților craniene este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni, nu este dureroasă, orteza fiind confecționată din materiale speciale, astfel încât să nu irite pielea capului și să nu afecteze circulația sanguină. Orteza pentru corecția diformităților craniene poate fi purtată și postoperator, de către copiii cu diagnosticul de craniosinostoză.


siliconhouse-ortoprofil
Proteza de silicon, reproducere fidelă a brațului uman

Pacienții care au suferit accidente sau afecțiuni în urma cărora și-au pierdut total sau parțial degetele, mâna sau piciorul ori s-au născut cu malformații ale acestora, pot beneficia de proteze  din silicon, care imită perfect membrul existent. Proteza este creată manual și îndeplinește o serie de cerințe specifice: culoarea, grosimea, duritatea, semne precum pete de pigment, vene, iar rezultatul este un efect 3D, cu o imagine foarte realistă.

Protezele din silicon sunt confecționate în atelierul Silicon House, ce se află în incinta sediului central al OrtoProfil din Tîrgu Mureș, și este un centru unic în sud estul Europei.

 

ScoliCamp – reinventarea serviciilor de reabilitare medicală

În lupta cu scolioza este important ca fiecare copil sau adolescent să beneficieze de suport emoțional din partea familiei, a prietenilor, de suport informațional din partea medicilor și kinetoterapeuților care să fie gata să le răspundă la întrebări și să aibă un rol educativ în procesul de recuperare, dar și de suportul psihologului, care are rolul de a-i ajuta să își găsească motivația interioară de a merge mai departe, de a găsi acele resurse interioare care îi vor ajuta să iasă învingători în lupta cu scolioza. Inovația a fost adusă și în serviciile de recuperare medicală. Pentru prima dată în România, copiii cu scolioză au putut participa la o tabără de scolioză, ScoliCamp, organizată de OrtoProfil România, în vara acestui an, fiind un bun prilej ca să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

”Fără eforturi depuse în domeniul cercetării şi fără împărtășirea noilor cunoştinţe şi invenţii, riscăm să refuzăm şansa pacienților la viață normală și completă, chiar şi în condiţii de invaliditate. Când vine vorba despre inovaţie, companiile trebuie să privească în viitor. Kodak a inventat camera digitală, dar nu a comercializat-o niciodata. În loc să privească în viitor, a preferat să privească în trecut. Ca să fii inovator, nu trebuie să-ţi fie frică că îţi vei depăşi propriile produse şi că le vei transforma în unele vechi. Dacă îţi va fi frică, alţii vor avea grijă să le depăşească în locul tău”, a precizat Marius Dumitrescu, organizator al evenimentului.

Galerie foto

photo-641 photo-660 photo-637 photo-634 photo-623 photo-613 photo-601 photo-598 photo-588 photo-573 photo-559 photo-539 photo-484 photo-458 photo-444 photo-37 photo-35 photo-33

ORTOPROFIL ÖSZTÖNDÍJPROGRAM MAROSVÁSÁRHELYI EGYETEMISTÁK SZÁMÁRA

Az OrtoProfil vezetősége, amelyet Frunda György és dr.Boga Ferenc képvisel, jutalmazni szeretné a hátrányos anyagi helyzettel rendelkező, kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákokat és támogatni az intellektuális fejlődésüket. Ezért, az idei tanév során, 5 diák havi 100 euró értékű ösztöndíjban részesülhet.

Ki pályázhat?
Minden legalább másodéves egyetemi hallgató, aki Marosvásárhely valamely felsőoktatási intézményébe, a 2016-2017-es tanévre beíratkozott.

Hogyan lehet pályázni?
Az érdekelt egyetemi hallgatóknak egy pályázati adatlap kell kitölteniük, amelyet Marosvásárhelyen az OrtoProfil vagy az MMDSZ székhelyén lehet átvenni, illetve a honlapjáról lehet letölteni.

A pályázati dosszié a következő íratokat kell tartalmazza:

 1. A pályázó önéletrajzát és kísérőlevelét (motivációs levél): a pályázó anyagi helyzetét és egyetemen kívüli programokon való részvételét illetően
 2. Pályázati adatlap helyesen és olvashatóan kitöltve
 3. A pályázó egyik tanára által írt ajánlólevelét
 4. A támogató által kért, az adatlapon feltüntett összes okmányt

Benyújtási határidő: 2016 November 30.

A dossziékat az OrtoProfil marosvásárhelyi székhelyén lehet leadni (Hidvég utca 44/A szám, Marosvásárhely) vagy az MMDSZ székhelyén (N. Grigorescu utca 15/A/1 szám, Marosvásárhely)

bursa-ortoprofil-01_hu2

BURSA ORTOPROFIL PENTRU STUDENȚII DIN TÎRGU MUREȘ

Conducerea firmei OrtoProfil, reprezentată de dl. Frunda György și dr. Boga Ferenc, dorește să premieze excelența în studii și, în același timp, să încurajeze dezvoltarea intelectuală a studențiilor cu o situație materială modestă. În acest scop, vă oferim șansa de a primi una din cele 5 BURSE în valoare de 100 EUR/lună timp de un an universitar.

CINE POATE OBȚINE BURSA ?
Orice student înscris în anul universitar 2016-2017 într-o instituție de învățământ superior din Tîrgu Mureș, începând cu anul II de studiu.

CUM PUTEȚI APLICA PENTRU BURSĂ ?
Studenții interesați trebuie să completeze următorul FORMULAR DE SOLICITARE, care poate fi găsit la sediul central al companiei OrtoProfil, la sediul Ligii Studențiilor din Tîrgu Mureș.

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

 1. CV-ul solicitantului și o scrisoare de intenție din care să rezulte situația socială a solicitantului și activitățile universitare și extracurriculare ale acestuia
 2. FORMULAR DE SOLICITARE completat corect și lizibil
 3. Scrisoare de recomandare de la un profesor
 4. Fiecare document justificativ din formularul de înscriere solicitat de finanțator.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 30.11.2016.

Predarea dosarelor poate fi făcută la sediul OrtoProfil (str. Podeni nr.44/A, Tîrgu Mureș) sau la sediul Ligii Studenților (str. Nicolae Grigorescu nr.15, căminul 2 – parter, Tîrgu Mureș)

bursa-ortoprofil-01

Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-3Cancerul de sân reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, afectând anual aproximativ 8.000 de paciente din România. Depistată în stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include și operația de mastectomie. Însă, odată ce au învins acest diagnostic grav, pacientele trebuie să înceapă recuperarea medicală, socială și emoțională, astfel încât viața după cancerul de sân să intre din nou în normalitate, atrag atenția specialiștii prezenți la conferința organizată de OrtoProfil, cu ocazia Lunii Internaționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

OrtoProfil România își asumă un rol activ în recuperarea holistică a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân prin organizarea campaniei naționale de informare intitulată “Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân”, ce a presupus organizarea unor workshop-uri de informare în 10 localități din România, respectiv București, Tîrgu Mureș, Cluj Napoca, Baia Mare, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Deva și Craiova, la care au participat 250 de femei diagnosticate cu cancer de sân”, a afirmat Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, în cadrul conferinței de presă.

Drenajul limfatic și proteza externă de sân, în recuperarea socio-medicală a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-1Fizioterapeut Bogdan Goga, prezent la eveniment în calitate de director al OrtoProfil București atrage atenția asupra importanței pe care pacientele ar trebui să o acorde perioadei de după tratament, motivând că lupta cu cancerul de sân se termină odată ce au fost tratate și rănile fizice și emoționale produse de boală. În acest context, Bogdan Goga amintește despre riscul apariției limfedemului brațului după operația de mastectomie: “Aproximativ 40% dintre paciente dezvoltă limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat din cauza dificultăților de circulație a limfei. Afecțiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoacă greutăți în desfășurarea activităților zilnice, afectând semnificativ calitatea vieții. De aceea, recomandarea mea este ca, imediat după operație, pacienta să înceapă recuperarea medicală prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționabilității umărului.”

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-2În contextul în care mastectomia poate avea și un puternic impact social asupra pacientei, aceasta limitându-și relațiile interumane din cauza faptului că se simte stânjenită de lipsa unuia dintre sâni, Biro Rodica, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Tîrgu Mureș, a transmis care sunt facilitățile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate pacientelor diagnosticate cu cancer de sân: “La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se derulează un subprogram în cadrul programului național de reconstrucție mamară, ce oferă posibilitatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care au suferit o mastectomie, să beneficieze gratuit de o endoproteză mamară. Valoarea unei endoproteze este de 3150 lei, sumă care se decontează integral de către CNAS. Deși la nivelul județului Tîrgu Mureș avem suficiente fonduri alocate în acest sens, anul acesta nu au beneficiat decât trei paciente de endoproteză. Femeile care au trecut prin experiența mastectomiei sunt afectate fizic și emoțional și au nevoie de acest dispozitiv medical pentru a reveni la forma pe care o aveau înainte de confruntarea cu boala.”

Imaginea de sine și recuperarea emoțională a pacientei

Nu în ultimul rând, cancerul de sân și mastectomia au un puternic impact psihologic. Pacienta se confruntă brusc cu numeroase sentimente pe care nu știe cum să le gestioneze. În plus, trebuie să învețe să se accepte, pentru moment, fără unul sau ambii sâni. “Sânul este simbolul feminității. De aceea, pierderea sa este percepută de femeie ca o mutilare a eului corporal. Și asta deoarece trăim într-o societate care pune mare accent pe imagine, în care percepția asupra femeii este raportată în primul rând la stimulii vizuali fizici imediați. De aceea, odată cu diagnosticarea cancerului de sân și intervenția de mastectomie, gestionarea sentimentelor devine o necesitate. Femeia trebuie să înțeleagă faptul că astăzi cancerul se vindecă, iar organismul se recuperează. Proteza mamară sau reconstrucția sânului îi poate oferi acesteia sentimentul de normalitate, de care are nevoie. Totodată, trebuie să realizeze că, odată ce va învinge boala, își va putea relua treptat activitățile sociale, profesionale și familiale, având același rol în cadrul lor”, a declarat psihologul clinician Yolanda Crețescu, în cadrul evenimentului.

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-4Totuși, de multe ori, lipsa acestor informații determină o vindecare incompletă a pacientelor, care, deși înving cancerul de sân, nu reușesc să treacă singure peste problemele apărute în urma diagnosticării cu boala. Un rol foarte important în informarea și orientarea pacientelor, atât în perioada de tratament, cât și în perioada de recuperare, îl au atât ONG-urile, cât și navigatorii medicali. “ONG-urile pot prelua cu succes parte din sarcinile medicilor privind informarea, îndrumarea pentru acces la tratament și consilierea psihologică a bolnavului diagnosticat cu cancer. Astfel, pacienta va reuși să înțeleagă mai bine mesajele transmise de medicul specialist și să aplice corect schema de tratament”, a declarat Ciotlăuș Ionela, Președintele Asociației Române de Cancer – Grupul Destine Comune. În completarea sa, doamna Victoria Asanache, navigator medical al Institutului Oncologic București a adăugat: “Meseria de navigator de pacienți oncologici presupune preluarea bolnavului la diagnosticare și informarea sa în legătură cu tot ceea ce urmează să se întâmple. Din experiența celor 14 ani de activitate, de când practic această meserie în România, am constatat că un pacient care este bine informat vizavi de ceea ce se petrece cu el pe durata tratamentului, primește mult mai ușor acest diagnostic și reușește să depășească cu bine această perioadă. Sistemul de navigație despre care vă povestesc își are originile în Statele Unite ale Americii și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să existe și în codul meseriilor din România profesia de navigator de pacienți.

Discuțiile între specialiști au avut loc în contextul conferinței “Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor”, organizată de OrtoProfil București. În cadrul conferinței de presă organizată la București, luni, 31 octombrie, a fost transmisă în direct și conferința orgnizată la sediul OrtoProfil România de la Tîrgu Mureș, la care au participat în calitate de speakeri: Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, Biro Rodica, Președinte Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, Ciotlăuș Ionela, Președinte Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune și Conf. Fazakas Zita de la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș.

Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân – evenimente

Al doilea workshop la Suceava

suceava2OrtoProfil Suceava a continuat Workshop-ul  “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân” cu o noua sesiune.

Au participat peste 25 de viitori asistenți medicali de farmacie si asistenți medicali balneofiziokinetoterapie alaturi de Dna Mihaela Drob, Directoarea FEG EDUCATION Iasi si Dna Stela Muller, profesor in cadrul acestei institutii.

Workshop la Iași

In data de 22 Octombrie 2016 a avut loc Workshop-ul “Viata dupa cancerul de san. Recuperare medicala, emotional si sociala a pacientelor diagnosticate cu cancer de san”, organizat de Ortoprofil Iasi.

Discutiile au vizat modalitati de obtinere a protezelor de san prin CAS, aspecte privind recuperarea fizica si psihica a pacientei cu rezectie de san si tehnici de intretinere post-operatorie. In cadrul intalnirii, echipa Ortoprofil Iasi a prezentat diferitele tipuri de proteze de san si a raspuns la toate intrebarile participantelor. 

Evenimentul s-a remarcat prin gradul ridicat de implicare a pacientelor, acestea initiind schimburi de informatii din experienta personala, intregul eveniment avand o durata de peste 3 ore“, declara Cristina Zenica, Director OrtoProfil Iasi.

La worshop au participat in calitate de invitati D-na Jemnoschi Mihaela – Asistenta Sectia Chirurgie I a Institutului Regional de Oncologie Iasi si Rusu Adrian – Tehnician OrtoProfil.

Workshop la Bistrița

bistritaIn data de 22 Octombrie s-a alaturat campaniei si OrtoProfil Bistrita care a organizat in perteneriat cu Asociatia ,,Clubul Amazoanelor Bistritene Workshop-ul “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân”.

Nu ne propunem răsturnări de scoruri, privitor la incidența acestei boli în țara noastră, dar dorim să informăm cât mai multe persoane despre rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar și să aducem soluții ajutătoare.“, declara Eparu Gheorghe, Directorul OrtoProfil Bistrita

La acest eveniment au participat D-na Moldovan Livia, presedinele Asociatiei ,,Clubul Amazoanelor Bistritene”, Dr.Muresan Gavrilas – medic primar obstetrica – ginecologie – directorul Clinicii Sanovil, D-na Cretu Rodica – Psiholog, D-na Sutea Rozalia – Asistent social si D-na Boarescu Dana.

Workshop la Ploiesti

ploiestiIn data de 26 Octombrie, OrtoProfil Ploiesti gazda WorkShop-ului intitulat “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân”.

Timp de 3 ore am purtat discutii despre reintegrarea sociala, cresterea stimei de sine, preventie si investigatii, despre protezele de san si complicatii postoperatorii in Mastectomia cu extirparea ganglionilor subaxilari – Limfedem. Alaturi pacientele invitate am avut alaturi pe Presedinta Asociatiei Pacientilor Oncologici din Romania – Chim. Med. Princ. Iolanda Gheorghiu, Psiholog clinician oncolog – Mihaela Cristina Catalin si As. Med. Princ. – Maria Bira“, declara Narcis Fulgeanu, Director OrtoProfil Ploiesti.

Intalnirea a fost benefica, pacientele solicitand repetarea acestei experiente.

Workshop la Suceava

suceavaÎn sediul OrtoProfil Suceava s-a organizat în data de 22 Octombrie 2016 workshop-ul destinat ,,frumoaselor și coloratelor crizanteme’’, femeilor puternice și temerare în lupta împotriva cancerului de sân, comparate în mod artistic cu crizantemele, având în vedere faptul ca aceste flori se luptă cu frigul toamnei.

Cu zâmbetul pe față, cu exemple vii de trudă, efort, durere, resentimente dar și speranță și motivație, întâlnirea a fost dorită și apreciată. Întâlnirea a adus un plus de curaj și speranță participantelor prin accesul la informații utile și învățarea unor tehnici de ventilare a emoțiilor. Participantele au declarat că acestă întâlnire a fost una reușită și că doresc ca astfel de întâlniri să se repete”, declară Alfred Antonesi, Reprezentant medical OrtoProfil Suceava.

Partenerii și lectorii acestui eveniment au fost Geanina Carlan, psiholog clinician – Secția oncologie a Spitalului de urgenta ,,Sf.Ioan cel nou’’ Suceava, As. Medical generalist Stela Muller- Școala Postliceală Sanitară Christiana și Mădălina Pauliuc Antonesi, Psiholog clinician – Centrul de dializă Suceava.

Workshop la București

_mg_0136

A fost o zi încărcată emoțional. Am luat parte alături de doamnele care au învins cancerul și de cei 3 specialiști la un workshop în care am învățat mai mult ca oricând ce mult contează să ai un psihic bun în fața bolii. Am vorbit și despre recuperarea fizică a acestor paciente în special despre drenajul limfatic și despre importanța calității protezei de sân. Grupul de suport a fost extraordinar, doamnele reușind să vadă că nu sunt singure în această situație și că dacă mintea este setată pe un obiectiv orice cumpănă poate fi depășită. Am încheiat ziua cu o surpriză pentru doamne“, a declarat Bogdan Goga, Director OrtoProfil București.

Workshop-ul organizat la sediul OrtoProfil București, în data de 23 Octombrie 2016, a avut drept parteneri pe Victoria Asanache – Consilier medical IOB, Yolanda Cretescu – Psiholog, Rodica Mateian – Psiholog, Cristina Loredana – Hair Stylist și Mirela Meianu – Make-up Artist. La succesul acestui eveniment au avut un aport important și companiile Terapie pentru Mișcare , Solaris și Ascendent Arts

Workshop la Baia Mare

fotoAșa cum mă știți, sunt o persoană înaltă cu o construcție atletică, dar ieri, m-am simțit mic și slab în preajma doamnelor, care cu zâmbetul pe față vorbeau despre suferințele prin care au trecut. Puterea de a zâmbi după ce treci prin “foc”, o au doar oamenii cu inima mare“, a declarat Pode Daniel, Director OrtoProfil Prod Romania filiala Baia Mare.

Luna octombrie este pecetluită ca „Luna mondială de lupta împotriva cancerului de sân”. Nu, nu este singura lună în care medicii, asistentele, psihologii, împreună cu doamnele aflate în suferință, luptă cu această maladie, dar este luna dedicată educației pentru sănătate, îmbunătățirii modului de viață, creșterii stimei și a imaginii de sine a doamnelor care poartă acest „stigmat”. Este luna în care, doamnele din grupul de risc pot învăța cum să prevină sau cum să descopere în stadiile incipiente „mugurul durerii”.

Nu ne propunem răsturnări de scoruri, privitor la incidenta acestei boli în țara noastră, dar dorim să informăm cât mai multe persoane despre rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar și să aducem soluții ajutătoare.

În acest scop, Fundația Valens, OrtoProfil Prod Romania filiala Baia Mare și Centrul Medical Fortis, a organizat în 16 octombrie un workshop în care doamnele au primit informații despre diagnosticare și control, cât și despre alternativele ulterioare.

Evaluările posturale la adulți și copii – Global Postural System

În perioada 1-4 septembrie 2016, reprezentanți ai OrtoProfil România și specialiști ai studioului de recuperare Terapie Pentru Mișcare și Centrul KinetoBebe au fost prezenți la Expoziția Baby Boom, organizată la Romexpo, unde au facilitat realizarea de evaluări posturale la adulți și copii, cu ajutorul aparatului GPS (Global Postural System). Pe toată perioada expoziției, au fost evaluate un număr de 76 de persoane, adulți și copii, iar un procent de 80% dintre aceștia au fost diagnosticați cu tulburări posturale ce le pot cauza suferințe pe termen scurt și lung.

La Baby Boom am efectuat evaluări posturale pe aparatul GPS, atât adulților, cât și copiilor, deoarece patologiile colonei se dezvoltă din copilărie și există o legătură între o postură deficitară și durerea de spate. În total, în cele patru zile, am evaluat 76 de persoane, cu ajutorul aparatului pus la dispoziție de OrtoProfil. Un procent de 80% dintre cei investigați au tulburări posturale ce le pot cauza suferințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung“, a declarat Bogdan Goga, director al OrtoProfil București.

GPS este un dispozitiv care utilizează tehnici și metode nonivazive de diagnostic și de evaluare în cadrul recuperării medicale, fiind folosit pentru determinarea deficiențelor coloanei vertebrale prin intermediul unui sistem de camere video care permit achiziția de imagini de înaltă rezoluție, care apoi sunt prelucrate și analizate cu ajutorul unui soft. Analiza posturală se realizează din față, din spate și din profil și poate diagnostica deficiențe ale coloanei vertebrale în plan sagital sau frontal.

Cu ajutorul aparatului GPS sunt evaluate:
• orizontalitatea privirii;
• planul naso-auricular;
• poziția capului;
• poziția umerilor;
• linia care unește poziția omoplaților;
• linia care unește coastele 8;
• linia care unește bazinul;
• poziția genunchilor;
• poziția gleznelor;
• gradul de rotație al corpului.

De ce este utilă o evaluare posturală globală? Sistemul de analiză posturală este o cale către un diagnostic corect și pentru prevenirea diferitelor deficiențe posturale (cifoza, scolioza sau hiperlordoza). O diagnosticare precoce a deficiențelor posturale aduce un aport incredibil în recuperare. Evaluarea trebuie însă să fie globală, analizând toate segmentele corpului și raporturile acestora, nu doar structura corpului ce este considerată patologică.

Galerie foto

babyboom006 babyboom005

 

babyboom001 babyboom003

babyboom002 babyboom004

ScoliCamp – Prima Tabără de Scolioză din România

Afecțiune cu implicații deosebite, atât fizice, cât și psihologice pentru pacient, scolioza afectează, în 80% din cazuri, adolescenți de sex feminin. Cu tratamente cuprinse într-un program personalizat, precum terapia Schroth combinată cu terapia Vojta, dar și cu sprijin psihologic, mai ales atunci când se impune purtarea unui corset, scolioza poate fi tratată cu succes.

Pentru prima dată în România, tinerii cu scolioză pot participa la o Tabără de Scolioză, inițiată de OrtoProfil România, pe lângă terapia specifică având ocazia să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate și să participe la un grup de suport, moderat de către un psihoterapeut.

Prima ediție a taberei ScoliCamp s-a desfășurat în perioada 7-12 august 2016, la Tîrgu-Mureș, beneficiarii fiind opt fete din București, Botoșani și Bacău împreună cu familiile lor, tabăra fiind organizată de Terapie pentru mișcare, KinetoBebe și OrtoProfil în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu sprijinul Hotel Grand, Solaris, Hotel Concordia, Salina Turda, BBImage, GrafisART, Apollo Welness Club și Aqua Day Spa.

Am hotărât să facem acestă tabără pentru a-i scoate pe copii din izolarea lor familială și a-i aduce împreună, să facă lucruri simple, pentru a ieși dintr-o izolare pe care factorul psihic îl determină, pentru a face din corsetul pe care îl poartă, dintr-un dușman de care le e rușine, un prieten de care au nevoie și îi poate ajuta”, a motivat ideea acestei tabere, György Frunda – Președinte OrtoProfil România. De asemenea, a susținut că ar fi normal ca în România să fie realizat un Program Național de Tratament al Scoliozei, unde să fie folosite terapiile utilizate cu succes, terapia Schroth și terapia Vojta, care în prezent sunt folosite și în tratamentul din cadrul Centrului Național de Reabilitare OrtoProfil România.

Pe parcursul a cinci zile, cele opt fete, au urmat un program personalizat ce a cuprins, pe lângă activități de informare și socializare, jocuri și activități sportive, ședințe de fizioterapie și psihoterapie și vizita atelierului, unde au aflat cum se confecționează un corset și care este rolul său în tratamentul scoliozei.

Scolioza idiopatică este o boală care atinge din ce în ce mai mulți tineri în perioada pubertății și ar trebui să o tratăm ca atare, cum se tratează o scolioză cu adevărat, cu terapia Scroth, Vojta, respectiv și cu alte terapii alternative. Dar eficiența acestor două terapii este dovedită științific la nivel mondial. Am dorit ca în această săptămână copiii să facă cât mai multă mișcare în corset, să vadă că există viață și în corset, pot face baschet, volei, chiar și rostogolire, și orice mișcare făcută într-un corset bine construit înseamnă terapie tridimensională pentru îndreptarea scoliozei”, a explicat Zsolt Szilágyi, fizioterapeut OrtoProfil România și coordonatorul taberei.

Diversitatea activităților sportive și competiționale a condus la primirea cu entuziasm a mișcării în corset, iar îmbinarea terapiilor Scroth și Vojta cu psihoterapia, a fost o premieră cu rezultate extrem de bune.

Fiecare detaliu în reabilitare contează. De aceea, în această tabără am încercat să creem o echipă multidisciplinară, am fost fizioterapeuți, psihoterapeuți, instructori, tehnicieni ortopezi. Am pus foarte mare accent pe mișcarea în corset. Sportul în corset are efecte benefice certe, dar în mediul lor, acasă, toată lumea se ferește să facă sport și acesta este un detaliu pe care noi am încercat să îl atingem aici, am făcut foarte mult sport în corset”, a afirmat Bogdan Goga, fizioterapeut OrtoProfil România.

Cele două terapii, Schroth și Vojta, sunt aplicate cu succes tinerilor suferinzi de scolioză, însă impactul psihologic al scoliozei are loc pe mai multe planuri: tinerii se percep pe sine într-un mod distorsionat, nefiind mulțumiți de felul în care arată; au tendința să se izoleze de ceilalți pentru ca aceștia să nu își dea seama că este ceva în neregulă cu spatele lor; apare o gândire negativistă, lipsită de speranță și de ajutor; experimentează o serie de trăiri, de la negarea diagnosticului la furia că lor li se întâmplă acest lucru, până la tristețe, teamă și rușine cu propriul corp, pe care îl ascund cât de mult pot.

Am constatat în aceste cinci zile cât de mare nevoie au aceste fete de suport psihologic, ele au nevoie să rămână motivate ca să lupte pentru că nu este o luptă ușoară. În fiecare zi ele au nevoie să o ia de la capăt, motiv pentru care motivația interioară este extrem de importantă. Totodată, ele au nevoie și de un grup de suport, pentru că făcând parte dintr-un grup cu persoane care au aceeași problemă ca și ele, își dau seama că nu sunt singure, își împărtășesc experiențe, își exprimă trăirile pe care le au, pentru că scolioza, dincolo de afecțiunea medicală, este un cumul de emoții care poate că de multe ori este uitat, iar în grupul acesta de suport este foarte important că ele pot să și le împărtășească. Și m-am bucurat să le aud că le-a ajutat foarte mult că s-au impulsionat una pe alta și au purtat corsetul foarte mult în toate aceste zile”, a precizat Elena Carmen Țuca, psiholog KinetoBebe.

Ce a însemnat tabăra pentru tineri, dar și pentru părinții lor? Un loc unde au învățat cum să trăiască cu scolioza, un loc unde au învățat să creeze ”punți între mamă și fiică, între părinți și copii”, după cum a susținut Maria Chiriac, mama unei fete cu scolioză, participant în ScoliCamp, dovedind astfel că psihoterapia combinată părinte-copil a avut rezultate foarte bune.

Diagnosticată cu scolioză, de la vârsta de 12 ani, Eliza, fata Mariei Chiriac, s-a văzut pusă în fața unei situații care a condus încet încet la crearea unei bariere între ea și lumea de afară, între ea și lucrurile pe care le făcea cu plăcea până atunci. În tabăra ScoliCamp, a învățat că scolioza poate fi învinsă și că corsetul poate deveni un ”prieten” care să-i sprijine spatele. ”Am întâlnit fete de aceeași vârstă cu mine, aflate în aceeași situație, și am învățat una de la alta că trebuie să luptăm, că nu scolioza ne învinge pe noi, ci că noi trebuie să învingem scolioza”, a susținut Eliza.

Tabăra ScoliCamp nu se sfârșește aici, aceasta fiind prima ediție și una dintre multe altele ce vor urma, după cum au afirmat organizatorii.

În cadrul acestei tabere s-a pus accentul în primul rând pe calitate și pe un program personalizat. Faptul că acești tineri au participat în tabără alături de membrii familiei, părinți, frați, surori, ne-a dat ocazia să organizăm sesiuni de psihoterapie diferențiată pentru copii și pentru membrii familiei, iar psihoterapia combinată părinte-copil a avut rezultate foarte bune. În cadrul programului, l-am avut alături pe artistul Florin Mândru, participarea sa fiind un moment emoționant pentru noi toți, acesta împărtășind din propria experiență ce înseamnă să trăiești într-un scaun rulant, acesta fiind ca un corset pe care nu ai posibilitatea să nu îl porți. Cursul de “beauty tips” susținut de doamna cosmetolog Marin Gabriela, vizita în atelierul OrtoProfil și explicarea procesului de realizare a corsetelor, excursia la Salina Turda și exercițiile de rezistență la efort, înotul în corset, vizitarea Palatului Culturii și a Grădinii Zoologice și numeroasele coregrafii de dans și percuție învățate, toate acestea au menținul și crescut entuziasmul tuturor participanților. La finalul programului, fetele ne-au făcut o surpriză și s-au fotografiat singure în parcul de reabilitare OrtoProfil, cu corsetele la vedere. Este poate cea mai mare mulțumire pe care o puteam primi noi, organizatorii. Sunt niște eroine care acum nu mai luptă individual, acum totul fiind o luptă de echipă.”, a declarat Marius Dumitrescu, director marketing OrtoProfil România.

Galerie foto

ScoliCamp2016-001 ScoliCamp2016-002 ScoliCamp2016-004 ScoliCamp2016-005 ScoliCamp2016-006 ScoliCamp2016-007 ScoliCamp2016-008 ScoliCamp2016-009 ScoliCamp2016-010 ScoliCamp2016-011 ScoliCamp2016-012 ScoliCamp2016-013ScoliCamp2016-003

Video

OrtoProfil lansează Prima Tabără de Scolioză din România.

În fiecare an, pe data de 25 iunie, specialiștii OrtoProfil se alătură Zilei Internaționale a Scoliozei din dorința de a atrage atenția asupra acestei afecțiuni. Incidența cea mai mare este în rândul tinerilor de până la 18 ani, când apare maturitatea sistemului osos și pe masură ce progresează deformarea coloanei, apar și modificări ale cutiei toracice, adică ale coastelor și ale vertebrelor.

OrtoProfil a ales anul acesta să ofere pacienților, în perioada 1-15 iulie 2016, zilnic, câte o ședință gratuită de terapie tridimensională conform principiilor Schroth. Acest tip de gimnastică este recomandată de la vârsta de 8 ani, maturitatea intelectuală fiind foarte importantă în ceea ce privește conștientizarea tehnicilor terapeutice. Prin această terapie se poate corecta sau chiar stopa evoluția deviației până la finalizarea perioadei de creştere.

Cu o experiență în domeniu de peste 22 de ani, OrtoProfil organizează la Târgu Mureș și în premieră pentru România, în luna august, Prima Tabără de Scolioză, în parteneriat cu echipa Terapie pentru Mișcare și KinetoBebe. Timp de o săptămână, tinerii participanți vor beneficia de un program intensiv de exerciții și vor lua parte la activități interactive de mișcare în corset ( gimnastică ritmică, dans, baschet, înot) fiind asistați pe toată perioada programului de kinetoterapeuți, psihologi și pedagogi. Un accent important se pune pe utilizarea cât mai mult a corsetului, tinerii vizitând chiar și Centrul OrtoProfil de producție a corsetelor, acestea fiind personalizate cromatic și ca design, pentru a fi mai ușor acceptate și purtate de pacienți. Tabăra va pune accent pe acceptarea corsetului pe lângă partea de terapie intensivă realizat după principiul Schroth, cât şi Terapia Vojta.

Mai multe detalii despre tabără se pot obține contactând una din următoarele persoane:

Szilágyi Zsolt, kinetoterapeut Centru Naţional de Reabilitare OrtoProfil
Tel.: 0734-227.909
E-mail: zsszilagyi@ortoprofil.ro

Goga Bogdan, kinetoterapeut, director OrtoProfil Bucureşti
Tel.: 0737-551.156
E-mail: bgoga@ortoprofil.ro

Scolioza reprezintă deformarea coloanei vertebrale în toate cele 3 planuri: frontal, sagital şi transversal. Aceasta poate avea multiple cauze. Cea mai des întâlnită este însă scolioza idiopatică în care cauzele exacte sunt încă necunoscute. Acest tip de scoliză este mai des întâlnită în cazul fetelor cu modificări semnificative în perioada prepubertară şi pubertară. O dată depistată, trebuie început un program de reabilitare complex care este compus din terapie tridimensională conform principiilor Schroth, terapie Vojta, terapie manuală şi purtarea unui corset realizat pe măsură individuală. Pentru a avea o eficienţă sporită trebuie eliminaţi şi factorii ce pot contribui la agravarea scoliozei, cum ar fi: poziţia necorespunzătoare în bancă la şcoală, ghiozdanul mult prea încărcat sau încălţămintea neadecvată. Astfel, printr-un program de educaţie personalizat pe fiecare pacient în parte, aceasta poate dobândi un stil de viaţă ce va conduce către corecţia scoliozei şi nu către agravarea sa.” afirmă Szilágyi Zsolt, Kinetoterapeut ȋn cadrul Centrului Național de Reabilitare OrtoProfil.

2-1   7-1   5-1