ScoliCamp 2017 – proiect inovativ pentru tratamentul multidisciplinar al scoliozei

Târgu Mureș, 11.08.2017 – OrtoProfil România, producător și distribuitor național de dispozitive medicale, alături de Centrul Terapie pentru Mișcare, centru de fizioterapie din București, organizează în perioada 6 – 12 august 2017, la Târgu Mureș, cea de-a II-a ediție a Taberei de Scolioză – ScoliCamp – prima tabără de acest tip din România. Înglobând un concept inovativ și unic, tabăra abordează integrativ problema scoliozei la copii și adolescenți printr-un program complex, ce cuprinde terapii moderne în managementul scoliozei, consiliere psihologică, integrare și acceptare socială.

Corsetul nu este dușmanul adolescenței, ci este un prieten care o ajută. Printr-un tratament corespunzător, într-o perioadă variabilă de până la 5-6 ani, adolescentele se pot însănătoși. Colegii mei, care lucrează zilnic în tratamentul acestei afecțiuni, au observat că aceste tinere sunt de multe ori discriminate și tratate cu răutate de către colegii de la școală. De asemenea, deseori, profesorii și părinții le sfatuiesc să nu facă sport, să se menajeze, fără să știe că, de fapt, activitatea sportivă este chiar recomandată. Tocmai de aceea, în tabără, participantele au înotat în lacul Ursu de la Sovata, s-au plimbat în salina de la Praid și au jucat baschet. Întreaga societate are o răspundere mare față de acești copii. Trebuie să-i ajutăm să se integreze, să nu aibă rețineri, să-și dea seama că sunt egali copiilor care nu au această afecțiune. Avem responsabilitatea să îi ajutăm atât pe ei, cât și pe părinții lor, și, consecvent principiilor noastre, organizăm aceste tabere care ne dorim să devină treptat un ajutor pentru copii, pentru comunitățile locale din care fac parte, pentru ca ei să se poată însănătoși cât mai repede” a declarat György Frunda, Președintele OrtoProfil România, în cadrul conferinței de presă desfășurată joi, 10 august, la Târgu Mureș.

În acest context, Președintele OrtoProfil s-a adresat și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind interzicerea corsetelor standard, nepersonalizate: Fac apel la cei care adoptă normele la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca aceste corsete standard, tipizate, să fie interzise, în interesul copilului. E ca și cum ai purta numărul 42 la încălțăminte și ai fi obligat să porți un pantof cu numărul 40. Dacă îl pui să poarte un corset care nu este individualizat pe copilul respectiv, îi faci mai mult rău. De aceea, prin norme, trebuie să se prevadă obligativitatea ca adolescentul să fie văzut de un medic de specialitate și să i se prescrie un corset adecvat.”

În ceea ce privește programul terapeutic din cadrul ScoliCamp, acesta este coordonat de către Szilágyi Zsolt, kinetoterapeut al Centrului Naţional de Reabilitare OrtoProfil și Bogdan Goga, kinetoterapeut și fondatorul Centrului Terapie pentru Mișcare. Aceștia au pregătit pentru participantele din ScoliCamp un program ce constă în sesiuni intense de exerciții și activități interactive de mișcare în corset.

Szilágyi Zsolt, kinetoterapeut al Centrului Naţional de Reabilitare OrtoProfil, a povestit despre importanța terapiei Schroth:Pacienții pe care îi tratăm au o scolioză idiopatică, o problemă de creștere pe care majoritatea nu o cunosc atât de bine. Terapia Schroth este o terapie specifică ce tratează scolioza conform deformării, concepută de Katharina Schroth, o pacientă care suferea la rândul său de scolioză. Practic, aceasta a conceput și dezvoltat terapia Schroth, pe corpul ei, în urmă cu aproape un secol. Astăzi, terapia a evoluat, reînnoindu-se în fiecare an cu diferite accesorii și exerciții. Aș dori să mai adaug că în centrul nostru am ajuns la un nivel avansat de tratare a scoliozei, toți copiii având rezultate, unii mai spectaculoase, alții poate mai puțin. În această tabără, ne-am gândit să completăm în mare măsură tratamentul nostru de zi cu zi și prin forța grupului. Ne-am gândit ca participantele să se cunoască mai bine între ele și să le demonstrăm că acest corset, care pentru mulți înseamnă ceva foarte drastic, nu este așa de rigid, funcționând asemănător unui aparat dentar. Scolioza este prezentă 24 de ore din 24 și nu putem compensa doar cu o oră de terapie specifică. Astfel, dorim să demonstrăm că prin mișcarea într-un corset bine conceput și bine construit, coloana vertebrală se poate îndrepta.

În completarea sa, kinetoterapeutul Bogdan Goga, fondatorul Centrului Terapie pentru Mișcare, a declarat: “Vedem chiar și în rândul specialiștilor că nu este foarte bine cunoscut protocolul de tratament al scoliozei și cum ar trebui abordată această patologie. Dacă vorbim despre un circuit al pacientului, medicul școlar și medicul de familie joacă un rol primordial în depistarea precoce a scoliozei. Odată depistată, de la medicul de familie, pacientul trebuie să ajungă la un medic specialist ortoped, care decide dacă se impune purtarea unui corset. În această tabără am încercat să-i dăm o formă mai tinerească terapiei, o formă pe care copii o vor accepta mult mai repede. În fiecare zi, am dedicat peste două ore unui program intens de kinetoterapie care îmbină exercițiile specifice terapiei după principiile Schroth, respectiv exerciții de respirație tridimensională și de postură, cu exerciții de stretching și diverse activități sportive, menite să le redea pacientelor o poziție maximă corectivă și un tonus muscular adecvat.”

La eveniment a participat și doamna psihoterapeut Ciucă Monica, coordonatorul programului de dezvoltare personală din tabără, care a afirmat: “Sunt mama unei fetițe cu scolioză. Nu a fost ușor, dar am avut șansa să ajungem aici și să avem rezultate importante. Cred că punctul forte al taberei este puterea grupului. Fetele s-au susținut una pe cealaltă, au făcut o echipă și și-au asumat purtarea corsetului chiar și în public. Sunt fete care și-au povestit experiențele personale, poate pentru prima dată în afara familiei, fapt care ne-a dat șansa să înțelegem ce se întâmplă cu ele, prin ce trec emoțional. Fetele m-au învățat că orice este posibil. Ele înoată, merg pe bicicletă, joacă baschet, fac roata purtând corsetul. Aceste fete sunt ca orice alt adolescent, firești, calde, delicate și, în același timp, puternice, având foarte multe de oferit.”

Mihalcea Alexia, participanta în cadrul ediției a II-a a  taberei, ne-a dezvăluit povestea ei: “Acum un an am aflat că am scolioză și am început cu kinetoterapia clasică. Am făcut 6 luni însă nu mi-a adus niciun rezultat, ba dimpotrivă, scolioza s-a agravat. Apoi, mi s-a recomandat terapia Schroth și am fost foarte norocoasă deoarece am descoperit o nouă abordare pentru scolioză și am început să fac exerciții specifice. Acum 5 luni am primit primul corset. La început mi-a fost greu pentru că nu eram obișnuită cu el. Însă nu trebuie să mă dau bătută și trebuie să lupt pentru îndreptarea coloanei mele. Experiența din tabără a fost minunată: m-am simțit mult mai bine, am făcut mai multe lucruri purtând corsetul, mi-am perfecționat terapia și, cel mai important, am simțit că nu sunt singură. Mi-am dat seama că în viață trebuie întotdeauna să faci parte dintr-o echipă, orice ar fi. Colegele mele m-au învățat că nu trebuie să îmi fie frică să vorbesc despre scolioză pentru că orice este posibil. Putem să învingem scolioza datorită terapeuților și datorită nouă, în primul rând, și prin purtarea corsetului timp de 23 de ore din 24”.

ScoliCamp continuă și zilele acestea cu programul de terapie stabilit, precum și cu numeroase alte activități de relaxare și socializare. Multumim tuturor partenerilor care s-au alăturat celei de-a doua ediții a taberei de scolioză ScoliCamp și care au făcut posibilă desfășurarea ei: Centrul Terapie Pentru Mișcare, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș – Centrul de Nutriție și Dietetică, AroND – Asociația Română de Nutriție și Dietetică, Revista Health, M&CO Training, Academia Velo, Pastel Graph, GrafisART, BBImage, eGraphix, Zeppelin Bistro, Arena Hotel, Solaris, Hotel Concordia, Apollo Welness Club, Pensiunea Isuca, Big Mama, Duda Trans și Aqua Day Spa.

*OrtoProfil Prod Romania este prima firmă de profil din Romania, ocupând locul întâi în topul producătorilor și distribuitorilor de dispozitive medicale. Din dorința de a fi cât mai aproape de pacienți, OrtoProfil a deschis 45 de filiale la nivel național, inaugurate în reședințele de judet din țară. Evaluată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), compania OrtoProfil are contracte de furnizare a dispozitivelor medicale încheiate cu toate Casele de asigurâri de sănătate județene din țară, acest lucru făcând posibil ca pacienții să beneficieze de subvenția oferită de CNAS. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.ortoprofil.ro sau https://www.facebook.com/OrtoProfil.Romania/

**Terapie pentru Mișcare este un centru de fizioterapie ce abordează integrativ problemele pacientului prin utilizarea unor practici moderne precum: terapia Schroth, terapia Vojta, osteopatia, recuperarea uroperineală, drenajul limfatic, fizioterapia, stimularea electrică funcțională, terapia Bowen, kinetoterapia, terapia manuală, kinesiotapingul, reeducarea posturală, crioterapia și masajul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: www.terapiepentrumiscare.ro sau https://www.facebook.com/TerapiePentruMiscare/

ScoliCamp 3ScoliCamp 1

Osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét mostantól Romániában is

01.08.2017, Marosvásárhely

A lúdtalp és bokasüllyedés elváltozás a populáció nagy százalékát érinti. Az OrtoProfil elérhetővé teszi az osztrák fejlesztésű OrthoMove 3D talpbetét gyártási technológiát. Marosvásárhelyen, a terepduatlon és terepriatlon európai bajnokság keretén belül került elsődleges bemutatásra az űrkutatásban kifejlesztett speciális anyagrészeket is tartalmazó talpbetét.

Nem csak korrekciós talpbetét gyártásra alkalmas, hanem a sportolók számára kialakított talpbetét előállítására is.  A talpbetét megfelel biciklizésre, síelésre, szaladásra és minden más sportban használni lehet.

A talpbetét megfelelő kiválasztása

Az idő múlásával, a túlterhelés következtében, a láb szalagrendszere lazulhat és ebből kifolyólag az  egyén könnyebben fáradhat az instabilitás kialakulása miatt. Ez nem szabályszerűség, mivel vannak sportolók, akik életük nagyrészében sportolnak és nincs szükségük segédeszközre, másoknak viszont szükséges a gyengébb csontfelépítésük, szalagrendszerük miatt.

A sport talpbetéteknél az elsődleges szempont, hogy egyéni méretekre gyártják. Nem korrekciós talpbetétek, mert a sportolás közben a talp, a plantáris izomzat magas terhelésnek van kitéve. Azoknál a talpbetéteknél amelyek biciklizésre vagy szaladásra van kifejlesztve, hiányzik a haránt boltozat, mert sportolás közben ez túlságosan kényelmetlen lenne. A sport talpbetéteknél fellelhető a sarok puhítás, különleges puhító anyag amit az űrkutatásban fejlesztették ki.”- ismerteti  Háromszéki Boldizsár, az OrtoProfil ortopéd tehnikus szakembere.

 A technológia bemutatása

A talpbetétek előkészített állapotban érkeznek meg Ausztriából. A páciensnek egy vákum matracra kell helyeznie a lábát. Vákum segítségével kialakítható az egyéni talplenyomat. Ezt követően egy előmelegített talpbetétet helyeznek a láblenyomatra, ez pár percet tart. A páciens egy kész talpbetéttel távozhat. A talpbetétek előnye, hogy újraformálhatók vákum hatására: megformálódik a láblenyomat, a matrac felveszi a láb mintáját (boltozatait).

A talpbetét előmelegítéshez 2 modult használunk: 2D és 3D. Akkor használják a 2D-s melegítőt, amikor a talpbetéteknek csak a hátsó sarok részét kell alakítani, ezek vonatkoznak inkább az adott sport talpbetétekre. 3D-re akkor kapcsolunk át  amikor az egész felületet kell felmelegíteni.”-ismerteti Náznán Lóránd, az OrtoProfil munkatársa.

A közeljövőben Marosvásárhelyen kívül Bukarestben, Szebenben, Kolozsváron és Craiovában is elérhető lesz az osztrák innovatív technológiával gyártott talpbetét.

20294175_1580410898697992_6616249147986804129_n

Tehnologie inovatoare de amprentare plantara, originală din Austria, acum și în România

Tîrgu Mureș, 01 august 2017

OrtoProfil lansează în premieră o nouă inovație tehnologică: talonete personalizate prin sistemul de amprentare plantară 3D, produs original din Austria, care a fost prezentat în premieră la Concursul European de Triathlon și Duathlon 2017, la Târgu-Mureș. În producția acestor dispozitive se folosește un material special, dezvoltat de industria aerospațială.

Sindromul de picior plat (platfusul),  o afecțiune caracterizată prin prăbușirea boltei plantare, afectează un mare procent din populație. OrtoProfil pune la dispoziție pacienților tehnologia inovatoare austriacă, numit OrthoMove. Este un sistem de amprentare plantară 3D, dedicat nu doar corecției piciorului, ci și confortului sportivilor, prin talonete personalizate, dezvoltate special pentru alergat, schiat și pentru mersul pe bicicletă.

Cum alegem talonetele potrivite?

Talonetele utilizate provin din Austria, pacientul poate decide pentru ce dorește să le utilizeze: pentru sport (mersul pe bicicletă, pentru alergat) sau pentru corecția fizionomică. În producția acestor dispozitive se folosește un material special, dezvoltat de industria aerospațială. Acest material cu proprietăți speciale, la acțiunea șocurilor mecanice, se întărește și se înmoaie.

Odată cu trecerea timpului, din cauza suprasolicitării piciorului, pot apărea leziuni la gleznă creând astfel instabilitate la mers. Acest lucru însă nu reprezintă o regulă, deoarece vedem sportivi în fiecare zi, care nu au nevoie de dispozitive auxiliare. Alte persoane, din cauza structurii osoase, au nevoie de utilizarea talonetelor. Susținătorii plantari creați special pentru sportivi diferă de cei creați special pentru corecția deficiențelor de dezvoltare fizionomică.

Talonetele care sunt utilizate în mersul pe bicicletă sunt caracterizate printr-o suprafață inferioară mai tare decât cele utilizate pentru alergat, deoarece, din cauza pedalei, talpa este supusă la presiuni mai ridicate.”-afirmă Háromszéki Boldizsár, tehnician ortoped, Ortoprofil.

Technologia de producție

Pacientul așează piciorul pe o saltea de vacuum, pe platforma de măsurare Thermoprint și poziționează picioarele pe sistemul de amprentare plantară 3D cu vacuum. În aproximativ 5 minute se obține forma amprentei plantare, în care se fixează talonetele preîncăzite și pacientul poate pleca acasă cu taloneta personalizată.

Încălzirea talonetelor se pot efectua în două moduri: prin încălzire 2 D și 3 D. Atunci când trebuie modelat doar partea din spate al talonetelor, atunci se va utiliza încălzirea prin 2D. Se utilizează în cazul talonetelor creați special pentru sport. Tratamentul termic 3 D se folosește pentru modelarea întregii suprafață al talonetelor.”-afirmă Náznán Loránd, OrtoProfil.

Amprentarea plantară digitalizată ajută în depistarea diferitelor afecțiuni ce pot apărea în regiunea tălpilor cum ar fi: picior plat, pinten calcanean, deviații fiziologice la nivel plantar, scurtări mici ale membrelor. Opreațiunea este asistată de un specialist. Imaginea este preluată și prelucrată computerizat, punctele de presiune fiind evidențiate în culori diferite.

Pacienții interesati se pot adresa sediului central OrtoProfil din Tirgu Mureș, sistemul de amprentare planatară 3D urmând a fi disponibil și la sediile din localitățile București, Sibiu, Craiova și Cluj Napoca.

20294175_1580410898697992_6616249147986804129_n

Viața ACTIVĂ pentru persoanele cu dizabilități

Și persoanele cu dizabilități sunt parte a societății. De cele mai multe ori, defectele vizibile ale unui handicap pot conduce la discriminare, din partea societății, față de persoana în cauză și implicit la diminuarea libertății de expresie și de acțiune a acesteia. Dizabilitatea este doar un aspect de percepție, fiecare persoană poate să facă lucruri remarcabile.

Participarea la un concurs de frumusețe, la competiții sportive sau lupta pentru implementarea de proiecte ce pot fi utile altor membrii ai societății sunt opțiuni alese de multe persoane cu dizabilități motorii, aflate în scaun rulant, în locul unei vieți retrase.

03Simon Judit-Gyöngyi, președinte al Fundației HIFA România, a ales să aibă o viață activă și se implică frecvent în diferite proiecte. Visul său este să construiască un loc care să devină  ”acasă” pentru multe persoane cu dizabilități motorii, la fel ca Dumneaei.

”Eu cred că fiecare persoană este unică și trebuie să își găsească menirea. Să realizez acel proiect, Parcul HIFA, este foarte important pentru mine”, a explicat Doamna Simon JuditGyöngyi.

Obstacolele în a avea o viață socială obișnuită, de a avea șanse egale pentru a participa la viața publică, au fost depășite și de Paula Hădărag, o tânără plină de viață, care în urma unui accident auto, ce a avut loc în urmă cu opt ani, a ajuns în scaun rulant. Acest lucru nu a împiedicat-o să participe la un concurs internațional de frumusețe pentru persoane cu dizabilități, Miss Spinner, organizat în Ungaria.

M-am înscris din prima clipă în care am aflat, pentru că mi-am spus că este o oportunitate de a ieși în lume, de a socializa, de a te vindeca de rănile pe care ți le provoacă un accident. Socializarea este foarte importantă pentru noi și reușești să treci astfel peste întrebări de ce eu, de ce sunt în scaun rulant. Trebuie să ai dorința să treci peste obstacole, este greu la început pentru că toată lumea se uită la tine. Dar, dacă am ajuns în scaun rulant nu e vorba că nu mai ies afară, dacă îmi trăiesc viața, pot să mi-o trăiesc și așa cum este acum”, a mărturisit Paula.

În acest an, concursul Miss Spinner se află la cea de-a patra ediție și va avea loc în Ungaria, pe data de 8 aprilie 2017, iar începând cu data de 11 ianuarie au început înscrierile pentru această ediție. ”Concursul de Miss din Budapesta este un concurs în scaun rulant ce a început în anul 2003 și sunt mândru că acest proiect este unic în Europa. Scopul acestui concurs este de a crea o platformă de socializare prin care aceste fete, care participă și se află în scaun rulant, să poată să arate societății că sunt frumoase, iar societatea să le accepte așa cum sunt”, a declarant Kazány Tibor, organizatorul Miss Spinner.

Persoanele interesate se pot înscrie la Concursul Miss Spinner accesând următorul link http://spinnerszek.hu/. Condițiile de selecție sunt următoarele: să fi împlinit 18 ani (până la finalul perioadei de înscriere), vârsta maxima fiind 45 ani; posibilitatea de a comunica în limba maghiară și utilizarea unui scaun rulant nemotorizat, independent.

02Standardele impuse de societate pot fi atinse și depășite și în competițiile sportive. Florin Mîndru, concurent la Vocea României, și-a impus să reprezinte România la proba de schi, la Paraolimpiada din Coreea de Sud, ce va avea loc în anul 2018. Aflat în scaun rulant, cu dizabilități motorii, nu îi este deloc ușor să schieze cu un monoschi special. Nu s-a gândit niciodată că participarea la o tabără în Austria, unde a avut șansa să ajungă pe o pârtie de schi, îi va deschide apetitul pentru sport, implicit că-i va aprinde dorința de a-și forța limitele și să participe la o competiție sportivă internațională. Până în 2018 se antrenează intens la tot felul de competiții, pentru a strânge punctajele necesare calificării la competiția internațională. Toate acestea sunt posibile pentru că i s-a oferit o șansă pe care dorește să o fructifice, fiind o onoare să reprezinte România.

Este important pentru persoanele cu dizabilități să fie expuse cât mai mult în public. Eu am o viață cât se poate de normală, deși sunt 23 de ani de când sunt în scaun rulant și nu cred că am atins mai puține lucruri decât și le-ar fi dorit orice persoană care duce o viață mergând pe două picioare. Îmi este greu să conving eu, personal, oamenii care sunt în situația mea și să le spun “nu stați în casă pentru că nu va veni să te caute nimeni”. Este important să ieșim în societate, chiar dacă puțin, însă fiecare pas este un plus pentru integrarea socială și oamenii trebuie să conștientizeze că noi existăm”, este mesajul transmis de Florin Mîndru.

”Viața ACTIVĂ pentru persoanele cu dizabilități”, este o campanie națională derulată de OrtoProfil România, prin care se dorește ca aceste persoane să fie cunoscute și înțelese de către societate. ”În acest moment OrtoProfil se implică pentru o viață activă a acestor persoane cu dizabilități, să fie motivate, să iasă din anonimat. Faptul că nu le vedem nu înseamnă că nu există. Participă la concursuri, se califică la olimpiade și din păcate noi nu aflăm pentru că suntem ocupați cu alte aspecte”, a afirmat Marius Dumitrescu, Marketing&IT Manager, OrtoProfil România.

Importanța participării la viața social, a acestei categorii de persoane, este un aspect salutat de compania OrtoProfil, motiv pentru care va lansa un Ghid al “locațiilor prietenoase” pentru persoanele cu dizabilități motorii, pentru a arăta că în România anului 2017 o persoană cu dizabilitate poate să ducă o viață normală.

Pentru că nu există în România așa ceva, am ales ca noi, Ortoprofil, să facem un inventar al locurilor din toată România, pe care persoanele care sunt în scaun rulant le pot accesa. Și atunci când cumperi un scaun rulant vei primi acest pliant. Deci, dacă ești târgumureșean și vrei să mergi la Iași, vei știi exact care sunt opțiunile pentru tine”, a explicat Frunda György, președintele OrtoProfil.

Galerie foto

04 05 06 01

Video

Ortoprofil acordă 6 burse de performanță pentru studenți

Este o tradiție ca în fiecare an conducerea firmei OrtoProfil, reprezentată de Dl. Frunda György și Dr. Boga Ferenc, să premieze excelența în învățământul universitar și să încurajeze dezvoltarea intelectuală a studențiilor cu o situație materială modestă.

bursa-op-2016Este al patrulea an consecutiv când orice student înscris într-o instituție de învățământ superior are șansa de a primi o bursă în valoare de 1000 EUR.

În acestă ediție a programului s-a decis creșterea numărului de burse acordate, fiind selectate 6 dosare din totalul de 32 depuse. Criteriile care au stat la baza procesului de selecție au fost media obținută în anul universitar anterior, implicarea în activități extracuriculare și de voluntariat, participarea cu lucrări la conferințe, publicarea de materiale în revistele de specialitate și participarea la programe de cercetare.

Conducerea OrtoProfil îi felicită pe toți studenții care au participat la procesul de selecție și îi asigură de continuitatea acestui program de burse și în anul universitar următor.

Inovația în reabilitare medicală, accesibilă pacienților români

photo-444Inovația continuă în domeniul tehnologiilor medicale permite accesul pacienților la șansa de a avea o viață normală și completă. De la mâna bionică, indicată pacienților ce au suferit amputații la nivelul membrului superior și le permite acestora să efectueze gesturi care necesită forță, îndemânare sau finețe, la orteze pentru corecția diformităților craniene la copii, inovație în serviciile de recuperare medicală cu ajutorul terapiei de oxigenare hiperbară și a roboților de mișcare, sunt inovații ce au fost prezentate în cadrul celei de a IX-a ediții a Conferinței Naționale ”Inovație în reabilitarea medicală”, eveniment ce a avut loc în perioada 24-26 noiembrie 2016 la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), organizator științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic a fost asigurat de MedFarm Events, iar sponsor principal a fost  OrtoProfil România.

”În toți acești ani am evoluat și am trecut de la mulajul din ipsos, la modelarea 3D a protezelor, reușind să oferim pacienților dispozitive medicale de ultimă generație. Acum exact 20 de ani, în anul 1996, OrtoProfil era prima firmă din România care introducea pe piață dispozitive de protezare stomii, deschizând astfel un segment care permite pacienților o reală libertate de mișcare. Astăzi, aceste dispozive sunt utilizate pe scară largă în toată România. Alături de partenerii noștri, suntem preocupați de problemele sistemului sanitar din Român, ne implicăm activ și nu uităm faptul că actorul principal în acest sistem este pacientul”, a declarat Dr. Boga Ferenc, director general OrtoProfil România.

Ultimele noutăți în materie de inovație privind designul produselor ortopedice, noutăți privind dispozitivele medicale din silicon, progresele înregistrate în controlul protezării membrelor superioare și multe altele au fost prezentate de experți din Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Franța și România la peste 350 de participanți.

Această ediție a avut ca lectori – experți din străinătate, precum:

 • Jean-Marie Coudreuse (Franţa) șef Departament Medicină Sportivă la Spital Salvador Assistance Publique-Hôpitaux de Marseilleș; Membru al Societății Franceze de Medicină; Membru Activ al Jurnalului de Traumatologie Sportivă; Membru Științific de Medicină Sportivă în Marsilia (CMSM și SFMES)
 • Cyrine Ben Amor – Director Medical Thuasne
 • Jesus Marquez (Spania)-doctor în medicină și chirurgie, specialist în Medici­nă Hidrologică
 • Fred Holtkamp (Olanda)-profesor asociat și Cercetător la Universitatea Fontys de Științe Aplicate din Eindhoven, Olanda (Departamentul de Inovații și Tehnologie în Sănătate)
 • Jan Schrama (Silicorto, Olanda)
 • Bertrand Frossard – Manager de Dezvoltare, Touch Bionics – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Ion Bogdan Cristian (Clinica de Me­dicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Chiș Liviu (Clinica de Medicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Scipione Casari (Germania)- Centrul Medical de Urgență Bard, Germania – Marketing Manager Europa de Est, Asia de West, Africa
 • Wendy Naish, Asistentă medicală/consultant incontinență, Comunitatea Croydon NHS Trust, Londra
 • Hendrik Van Der Velde -Manager Dezvoltare Welland Medical Limited – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
 • Arash Moavenian, Manager de Inovații – Produse Noi – Welland Medical Ltd. – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dietmar Fiedler (PFM Medical Ag, Germania)
 • David Kerr – Orthomerica, Statele Unite ale Americii

 Temele principale ale Conferinței au fost:

 • Inovație în procesul de reabilitare după trauma suferită la genunchi sau gleznă, cu sau fără operație
 • Tratamentul deformităților congenitale ale piciorului prin corecția progresivă cu orteză Bebax
 • Inovații în procedura de proiectare a dispozitivelor medicale
 • Noutăți privind dispozitivele medicale din silicon
 • Progres în controlul membrului supe­rior protezat: de la controlul gesturilor la recunoașterea formelor
 • Reabilitarea modernă cu ajutorul exos­cheletului și a terapiei hiperbare
 • Cateterizarea intermitentă versus cate­terizarea permanentă
 • Elemente inovative de primă linie de apărare și menținere a sănătății pielii în zona peristomală
 • Beneficiile dispozitivelor cu titan
 • Orteza pentru corecția diformităților craniene

photo-637Mâna bionică, reproducere aproape fidelă a funcțiilor brațului uman

Pacienții care au suferit amputații ale membrului superior, în urma unui accident auto sau accident de muncă, au la dispoziție un dispozitiv revoluționar, creat de scoțieni, ce le permite reluarea a o parte din activitățile întreprinse dinainte de amputație. Dotată cu un sistem de selecție a gesturilor prestabilite, proteza mioelectrică multiarticulară este acționată prin captarea de semnale electrice de la mușchii brațului și este ușor de folosit de către pacient în activități care necesită forță, îndemânare sau finețe Dispozitivul funcționează prin intermediul energiei electrice generată de musculatura bontului. Prin intermediul electrozilor sunt preluate impulsurile electrice ale mușchilor care sunt transmise, mai departe, protezei bionice.

Oxigenarea hiperbară, o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“

Tratament recunoscut pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată, oxigenoterapia hiperbară  oferă o serie de efecte benefice în recuperarea rapidă a traumatisemlor osoase, a leziunilor cerebrale, respectiv urmările hipoxiei cerebrale.

Oxigenarea hiperbară reprezintă o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“ permiţând distribuţia acestuia către ţesuturi, în cazul anumitor patologii, în cantităţi mult mărite, prin creşterea presiunii mediului înconjurător. Terapia duce atât la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă (creștere cantitativă), cât și a radiusului de penetrare al oxigenului în țesuturi (creștere calitativă). Efectele oxigenului hiperbar se regăsesc la nivelul leziunilor neuronale acute, leziuni vasculare. Oxigenul hiperbar are efect antiepileptic, conduce la stimularea creşterii numărului de celule STEM proprii, spastica, îmbunătățirea procesului de învățare.

O altă tehnică de recuperare neuromotorie o reprezintă recuperarea robotică prin utilizarea exoscheleților ce au un potențial major în îmbunătățirea procesului de recuperare al pacienților cu afecțiuni neurologice.

photo-641Orteză pentru corecția diformităților craniene la copii

Orteza pentru corecția diformităților craniene oferă micuților șansa de a le fi corectate diformitățile congenitale. Purtarea ortezei pentru corecția diformităților craniene este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni, nu este dureroasă, orteza fiind confecționată din materiale speciale, astfel încât să nu irite pielea capului și să nu afecteze circulația sanguină. Orteza pentru corecția diformităților craniene poate fi purtată și postoperator, de către copiii cu diagnosticul de craniosinostoză.


siliconhouse-ortoprofil
Proteza de silicon, reproducere fidelă a brațului uman

Pacienții care au suferit accidente sau afecțiuni în urma cărora și-au pierdut total sau parțial degetele, mâna sau piciorul ori s-au născut cu malformații ale acestora, pot beneficia de proteze  din silicon, care imită perfect membrul existent. Proteza este creată manual și îndeplinește o serie de cerințe specifice: culoarea, grosimea, duritatea, semne precum pete de pigment, vene, iar rezultatul este un efect 3D, cu o imagine foarte realistă.

Protezele din silicon sunt confecționate în atelierul Silicon House, ce se află în incinta sediului central al OrtoProfil din Tîrgu Mureș, și este un centru unic în sud estul Europei.

 

ScoliCamp – reinventarea serviciilor de reabilitare medicală

În lupta cu scolioza este important ca fiecare copil sau adolescent să beneficieze de suport emoțional din partea familiei, a prietenilor, de suport informațional din partea medicilor și kinetoterapeuților care să fie gata să le răspundă la întrebări și să aibă un rol educativ în procesul de recuperare, dar și de suportul psihologului, care are rolul de a-i ajuta să își găsească motivația interioară de a merge mai departe, de a găsi acele resurse interioare care îi vor ajuta să iasă învingători în lupta cu scolioza. Inovația a fost adusă și în serviciile de recuperare medicală. Pentru prima dată în România, copiii cu scolioză au putut participa la o tabără de scolioză, ScoliCamp, organizată de OrtoProfil România, în vara acestui an, fiind un bun prilej ca să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

”Fără eforturi depuse în domeniul cercetării şi fără împărtășirea noilor cunoştinţe şi invenţii, riscăm să refuzăm şansa pacienților la viață normală și completă, chiar şi în condiţii de invaliditate. Când vine vorba despre inovaţie, companiile trebuie să privească în viitor. Kodak a inventat camera digitală, dar nu a comercializat-o niciodata. În loc să privească în viitor, a preferat să privească în trecut. Ca să fii inovator, nu trebuie să-ţi fie frică că îţi vei depăşi propriile produse şi că le vei transforma în unele vechi. Dacă îţi va fi frică, alţii vor avea grijă să le depăşească în locul tău”, a precizat Marius Dumitrescu, organizator al evenimentului.

Galerie foto

photo-641 photo-660 photo-637 photo-634 photo-623 photo-613 photo-601 photo-598 photo-588 photo-573 photo-559 photo-539 photo-484 photo-458 photo-444 photo-37 photo-35 photo-33

ORTOPROFIL ÖSZTÖNDÍJPROGRAM MAROSVÁSÁRHELYI EGYETEMISTÁK SZÁMÁRA

Az OrtoProfil vezetősége, amelyet Frunda György és dr.Boga Ferenc képvisel, jutalmazni szeretné a hátrányos anyagi helyzettel rendelkező, kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákokat és támogatni az intellektuális fejlődésüket. Ezért, az idei tanév során, 5 diák havi 100 euró értékű ösztöndíjban részesülhet.

Ki pályázhat?
Minden legalább másodéves egyetemi hallgató, aki Marosvásárhely valamely felsőoktatási intézményébe, a 2016-2017-es tanévre beíratkozott.

Hogyan lehet pályázni?
Az érdekelt egyetemi hallgatóknak egy pályázati adatlap kell kitölteniük, amelyet Marosvásárhelyen az OrtoProfil vagy az MMDSZ székhelyén lehet átvenni, illetve a honlapjáról lehet letölteni.

A pályázati dosszié a következő íratokat kell tartalmazza:

 1. A pályázó önéletrajzát és kísérőlevelét (motivációs levél): a pályázó anyagi helyzetét és egyetemen kívüli programokon való részvételét illetően
 2. Pályázati adatlap helyesen és olvashatóan kitöltve
 3. A pályázó egyik tanára által írt ajánlólevelét
 4. A támogató által kért, az adatlapon feltüntett összes okmányt

Benyújtási határidő: 2016 November 30.

A dossziékat az OrtoProfil marosvásárhelyi székhelyén lehet leadni (Hidvég utca 44/A szám, Marosvásárhely) vagy az MMDSZ székhelyén (N. Grigorescu utca 15/A/1 szám, Marosvásárhely)

bursa-ortoprofil-01_hu2

BURSA ORTOPROFIL PENTRU STUDENȚII DIN TÎRGU MUREȘ

Conducerea firmei OrtoProfil, reprezentată de dl. Frunda György și dr. Boga Ferenc, dorește să premieze excelența în studii și, în același timp, să încurajeze dezvoltarea intelectuală a studențiilor cu o situație materială modestă. În acest scop, vă oferim șansa de a primi una din cele 5 BURSE în valoare de 100 EUR/lună timp de un an universitar.

CINE POATE OBȚINE BURSA ?
Orice student înscris în anul universitar 2016-2017 într-o instituție de învățământ superior din Tîrgu Mureș, începând cu anul II de studiu.

CUM PUTEȚI APLICA PENTRU BURSĂ ?
Studenții interesați trebuie să completeze următorul FORMULAR DE SOLICITARE, care poate fi găsit la sediul central al companiei OrtoProfil, la sediul Ligii Studențiilor din Tîrgu Mureș.

Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele documente:

 1. CV-ul solicitantului și o scrisoare de intenție din care să rezulte situația socială a solicitantului și activitățile universitare și extracurriculare ale acestuia
 2. FORMULAR DE SOLICITARE completat corect și lizibil
 3. Scrisoare de recomandare de la un profesor
 4. Fiecare document justificativ din formularul de înscriere solicitat de finanțator.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 30.11.2016.

Predarea dosarelor poate fi făcută la sediul OrtoProfil (str. Podeni nr.44/A, Tîrgu Mureș) sau la sediul Ligii Studenților (str. Nicolae Grigorescu nr.15, căminul 2 – parter, Tîrgu Mureș)

bursa-ortoprofil-01

Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-3Cancerul de sân reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, afectând anual aproximativ 8.000 de paciente din România. Depistată în stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include și operația de mastectomie. Însă, odată ce au învins acest diagnostic grav, pacientele trebuie să înceapă recuperarea medicală, socială și emoțională, astfel încât viața după cancerul de sân să intre din nou în normalitate, atrag atenția specialiștii prezenți la conferința organizată de OrtoProfil, cu ocazia Lunii Internaționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

OrtoProfil România își asumă un rol activ în recuperarea holistică a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân prin organizarea campaniei naționale de informare intitulată “Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân”, ce a presupus organizarea unor workshop-uri de informare în 10 localități din România, respectiv București, Tîrgu Mureș, Cluj Napoca, Baia Mare, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Deva și Craiova, la care au participat 250 de femei diagnosticate cu cancer de sân”, a afirmat Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, în cadrul conferinței de presă.

Drenajul limfatic și proteza externă de sân, în recuperarea socio-medicală a pacientelor

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-1Fizioterapeut Bogdan Goga, prezent la eveniment în calitate de director al OrtoProfil București atrage atenția asupra importanței pe care pacientele ar trebui să o acorde perioadei de după tratament, motivând că lupta cu cancerul de sân se termină odată ce au fost tratate și rănile fizice și emoționale produse de boală. În acest context, Bogdan Goga amintește despre riscul apariției limfedemului brațului după operația de mastectomie: “Aproximativ 40% dintre paciente dezvoltă limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat din cauza dificultăților de circulație a limfei. Afecțiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoacă greutăți în desfășurarea activităților zilnice, afectând semnificativ calitatea vieții. De aceea, recomandarea mea este ca, imediat după operație, pacienta să înceapă recuperarea medicală prin drenaj limfatic cu un fizioterapeut specializat în afecțiuni oncologice. Recuperarea are ca scop prevenirea sau ameliorarea limfedemului brațului, precum și menținerea mobilității și a funcționabilității umărului.”

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-2În contextul în care mastectomia poate avea și un puternic impact social asupra pacientei, aceasta limitându-și relațiile interumane din cauza faptului că se simte stânjenită de lipsa unuia dintre sâni, Biro Rodica, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Tîrgu Mureș, a transmis care sunt facilitățile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate pacientelor diagnosticate cu cancer de sân: “La nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se derulează un subprogram în cadrul programului național de reconstrucție mamară, ce oferă posibilitatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care au suferit o mastectomie, să beneficieze gratuit de o endoproteză mamară. Valoarea unei endoproteze este de 3150 lei, sumă care se decontează integral de către CNAS. Deși la nivelul județului Tîrgu Mureș avem suficiente fonduri alocate în acest sens, anul acesta nu au beneficiat decât trei paciente de endoproteză. Femeile care au trecut prin experiența mastectomiei sunt afectate fizic și emoțional și au nevoie de acest dispozitiv medical pentru a reveni la forma pe care o aveau înainte de confruntarea cu boala.”

Imaginea de sine și recuperarea emoțională a pacientei

Nu în ultimul rând, cancerul de sân și mastectomia au un puternic impact psihologic. Pacienta se confruntă brusc cu numeroase sentimente pe care nu știe cum să le gestioneze. În plus, trebuie să învețe să se accepte, pentru moment, fără unul sau ambii sâni. “Sânul este simbolul feminității. De aceea, pierderea sa este percepută de femeie ca o mutilare a eului corporal. Și asta deoarece trăim într-o societate care pune mare accent pe imagine, în care percepția asupra femeii este raportată în primul rând la stimulii vizuali fizici imediați. De aceea, odată cu diagnosticarea cancerului de sân și intervenția de mastectomie, gestionarea sentimentelor devine o necesitate. Femeia trebuie să înțeleagă faptul că astăzi cancerul se vindecă, iar organismul se recuperează. Proteza mamară sau reconstrucția sânului îi poate oferi acesteia sentimentul de normalitate, de care are nevoie. Totodată, trebuie să realizeze că, odată ce va învinge boala, își va putea relua treptat activitățile sociale, profesionale și familiale, având același rol în cadrul lor”, a declarat psihologul clinician Yolanda Crețescu, în cadrul evenimentului.

viata-dupa-cancerul-de-san-ortoprofil-4Totuși, de multe ori, lipsa acestor informații determină o vindecare incompletă a pacientelor, care, deși înving cancerul de sân, nu reușesc să treacă singure peste problemele apărute în urma diagnosticării cu boala. Un rol foarte important în informarea și orientarea pacientelor, atât în perioada de tratament, cât și în perioada de recuperare, îl au atât ONG-urile, cât și navigatorii medicali. “ONG-urile pot prelua cu succes parte din sarcinile medicilor privind informarea, îndrumarea pentru acces la tratament și consilierea psihologică a bolnavului diagnosticat cu cancer. Astfel, pacienta va reuși să înțeleagă mai bine mesajele transmise de medicul specialist și să aplice corect schema de tratament”, a declarat Ciotlăuș Ionela, Președintele Asociației Române de Cancer – Grupul Destine Comune. În completarea sa, doamna Victoria Asanache, navigator medical al Institutului Oncologic București a adăugat: “Meseria de navigator de pacienți oncologici presupune preluarea bolnavului la diagnosticare și informarea sa în legătură cu tot ceea ce urmează să se întâmple. Din experiența celor 14 ani de activitate, de când practic această meserie în România, am constatat că un pacient care este bine informat vizavi de ceea ce se petrece cu el pe durata tratamentului, primește mult mai ușor acest diagnostic și reușește să depășească cu bine această perioadă. Sistemul de navigație despre care vă povestesc își are originile în Statele Unite ale Americii și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să existe și în codul meseriilor din România profesia de navigator de pacienți.

Discuțiile între specialiști au avut loc în contextul conferinței “Viața după cancerul de sân – recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor”, organizată de OrtoProfil București. În cadrul conferinței de presă organizată la București, luni, 31 octombrie, a fost transmisă în direct și conferința orgnizată la sediul OrtoProfil România de la Tîrgu Mureș, la care au participat în calitate de speakeri: Frunda Gyorgy, Președinte OrtoProfil România, Biro Rodica, Președinte Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, Ciotlăuș Ionela, Președinte Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune și Conf. Fazakas Zita de la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș.

Alături de pacienți în lupta împotriva cancerului de sân – evenimente

Al doilea workshop la Suceava

suceava2OrtoProfil Suceava a continuat Workshop-ul  “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân” cu o noua sesiune.

Au participat peste 25 de viitori asistenți medicali de farmacie si asistenți medicali balneofiziokinetoterapie alaturi de Dna Mihaela Drob, Directoarea FEG EDUCATION Iasi si Dna Stela Muller, profesor in cadrul acestei institutii.

Workshop la Iași

In data de 22 Octombrie 2016 a avut loc Workshop-ul “Viata dupa cancerul de san. Recuperare medicala, emotional si sociala a pacientelor diagnosticate cu cancer de san”, organizat de Ortoprofil Iasi.

Discutiile au vizat modalitati de obtinere a protezelor de san prin CAS, aspecte privind recuperarea fizica si psihica a pacientei cu rezectie de san si tehnici de intretinere post-operatorie. In cadrul intalnirii, echipa Ortoprofil Iasi a prezentat diferitele tipuri de proteze de san si a raspuns la toate intrebarile participantelor. 

Evenimentul s-a remarcat prin gradul ridicat de implicare a pacientelor, acestea initiind schimburi de informatii din experienta personala, intregul eveniment avand o durata de peste 3 ore“, declara Cristina Zenica, Director OrtoProfil Iasi.

La worshop au participat in calitate de invitati D-na Jemnoschi Mihaela – Asistenta Sectia Chirurgie I a Institutului Regional de Oncologie Iasi si Rusu Adrian – Tehnician OrtoProfil.

Workshop la Bistrița

bistritaIn data de 22 Octombrie s-a alaturat campaniei si OrtoProfil Bistrita care a organizat in perteneriat cu Asociatia ,,Clubul Amazoanelor Bistritene Workshop-ul “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân”.

Nu ne propunem răsturnări de scoruri, privitor la incidența acestei boli în țara noastră, dar dorim să informăm cât mai multe persoane despre rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar și să aducem soluții ajutătoare.“, declara Eparu Gheorghe, Directorul OrtoProfil Bistrita

La acest eveniment au participat D-na Moldovan Livia, presedinele Asociatiei ,,Clubul Amazoanelor Bistritene”, Dr.Muresan Gavrilas – medic primar obstetrica – ginecologie – directorul Clinicii Sanovil, D-na Cretu Rodica – Psiholog, D-na Sutea Rozalia – Asistent social si D-na Boarescu Dana.

Workshop la Ploiesti

ploiestiIn data de 26 Octombrie, OrtoProfil Ploiesti gazda WorkShop-ului intitulat “Viața după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială și emoțională a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân”.

Timp de 3 ore am purtat discutii despre reintegrarea sociala, cresterea stimei de sine, preventie si investigatii, despre protezele de san si complicatii postoperatorii in Mastectomia cu extirparea ganglionilor subaxilari – Limfedem. Alaturi pacientele invitate am avut alaturi pe Presedinta Asociatiei Pacientilor Oncologici din Romania – Chim. Med. Princ. Iolanda Gheorghiu, Psiholog clinician oncolog – Mihaela Cristina Catalin si As. Med. Princ. – Maria Bira“, declara Narcis Fulgeanu, Director OrtoProfil Ploiesti.

Intalnirea a fost benefica, pacientele solicitand repetarea acestei experiente.

Workshop la Suceava

suceavaÎn sediul OrtoProfil Suceava s-a organizat în data de 22 Octombrie 2016 workshop-ul destinat ,,frumoaselor și coloratelor crizanteme’’, femeilor puternice și temerare în lupta împotriva cancerului de sân, comparate în mod artistic cu crizantemele, având în vedere faptul ca aceste flori se luptă cu frigul toamnei.

Cu zâmbetul pe față, cu exemple vii de trudă, efort, durere, resentimente dar și speranță și motivație, întâlnirea a fost dorită și apreciată. Întâlnirea a adus un plus de curaj și speranță participantelor prin accesul la informații utile și învățarea unor tehnici de ventilare a emoțiilor. Participantele au declarat că acestă întâlnire a fost una reușită și că doresc ca astfel de întâlniri să se repete”, declară Alfred Antonesi, Reprezentant medical OrtoProfil Suceava.

Partenerii și lectorii acestui eveniment au fost Geanina Carlan, psiholog clinician – Secția oncologie a Spitalului de urgenta ,,Sf.Ioan cel nou’’ Suceava, As. Medical generalist Stela Muller- Școala Postliceală Sanitară Christiana și Mădălina Pauliuc Antonesi, Psiholog clinician – Centrul de dializă Suceava.

Workshop la București

_mg_0136

A fost o zi încărcată emoțional. Am luat parte alături de doamnele care au învins cancerul și de cei 3 specialiști la un workshop în care am învățat mai mult ca oricând ce mult contează să ai un psihic bun în fața bolii. Am vorbit și despre recuperarea fizică a acestor paciente în special despre drenajul limfatic și despre importanța calității protezei de sân. Grupul de suport a fost extraordinar, doamnele reușind să vadă că nu sunt singure în această situație și că dacă mintea este setată pe un obiectiv orice cumpănă poate fi depășită. Am încheiat ziua cu o surpriză pentru doamne“, a declarat Bogdan Goga, Director OrtoProfil București.

Workshop-ul organizat la sediul OrtoProfil București, în data de 23 Octombrie 2016, a avut drept parteneri pe Victoria Asanache – Consilier medical IOB, Yolanda Cretescu – Psiholog, Rodica Mateian – Psiholog, Cristina Loredana – Hair Stylist și Mirela Meianu – Make-up Artist. La succesul acestui eveniment au avut un aport important și companiile Terapie pentru Mișcare , Solaris și Ascendent Arts

Workshop la Baia Mare

fotoAșa cum mă știți, sunt o persoană înaltă cu o construcție atletică, dar ieri, m-am simțit mic și slab în preajma doamnelor, care cu zâmbetul pe față vorbeau despre suferințele prin care au trecut. Puterea de a zâmbi după ce treci prin “foc”, o au doar oamenii cu inima mare“, a declarat Pode Daniel, Director OrtoProfil Prod Romania filiala Baia Mare.

Luna octombrie este pecetluită ca „Luna mondială de lupta împotriva cancerului de sân”. Nu, nu este singura lună în care medicii, asistentele, psihologii, împreună cu doamnele aflate în suferință, luptă cu această maladie, dar este luna dedicată educației pentru sănătate, îmbunătățirii modului de viață, creșterii stimei și a imaginii de sine a doamnelor care poartă acest „stigmat”. Este luna în care, doamnele din grupul de risc pot învăța cum să prevină sau cum să descopere în stadiile incipiente „mugurul durerii”.

Nu ne propunem răsturnări de scoruri, privitor la incidenta acestei boli în țara noastră, dar dorim să informăm cât mai multe persoane despre rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar și să aducem soluții ajutătoare.

În acest scop, Fundația Valens, OrtoProfil Prod Romania filiala Baia Mare și Centrul Medical Fortis, a organizat în 16 octombrie un workshop în care doamnele au primit informații despre diagnosticare și control, cât și despre alternativele ulterioare.